Οι Ιάπωνες κάνουν μαθήματα για να χαμογελούν χωρίς να δείχνουν περίεργοι, μετά τη μάσκα

Οι Ιάπωνες κάνουν μαθήματα για να χαμογελούν χωρίς να δείχνουν περίεργοι, μετά τη μάσκα
istock

Οι Ιάπωνες ξέχασαν να χαμογελούν και επιστρατεύουν δασκάλους να τους μάθουν πώς να το κάνουν χωρίς να φαίνονται "περίεργοι". Πώς η χρήση μάσκας οδήγησε στο "κόμπλεξ" γύρω από το χαμόγελο.

Μετά από τρία χρόνια με τα πρόσωπα κρυμμένα πίσω από μάσκες, Ιάπωνες αναζητούν πλέον ειδικούς δασκάλους χαμόγελου για να μάθουν ξανά την τέχνη του να χαμογελούν χωρίς να φαίνονται αμήχανοι.

Μετά και την άρση της επίσημης σύστασης για τη χρήση μάσκας για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού, πολλοί άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι δίνουν μια άλλη μάχη να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή, χωρίς το πρόσωπό τους να είναι καλυμμένο. Κάποιοι μάλιστα ομολογούν ότι έχουν ξεχάσει πώς να χαμογελούν.

“Με τη χρήση μάσκας να έχει γίνει κανόνας, οι άνθρωποι είχαν λιγότερες ευκαιρίες να χαμογελάσουν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει κόμπλεξ σχετικά με αυτό”, δήλωσε στην Asahi Shimbun η Keiko Kawano, προπονήτρια της εταιρείας “εκπαίδευσης χαμόγελου” Egaoiku σύμφωνα με τον Guardian.

“Η κίνηση και η χαλάρωση των μυών του προσώπου είναι το κλειδί για ένα καλό χαμόγελο. Θέλω οι άνθρωποι να αφιερώνουν χρόνο στο συνειδητό χαμόγελο για τη σωματική και ψυχική τους ευεξία” συνέχισε.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν φορητούς καθρέφτες για να ελέγχουν την πρόοδό τους, ενώ ορισμένοι προσάρμοζαν τις εκφράσεις τους μέχρι να βεβαιωθούν ότι είχαν ξαναβρεί το φυσικό τους χαμόγελο, πριν από τη μάσκα.

Η Egaoiku είδε τον αριθμό των αιτούντων να αυξάνεται κατά 4,5 φορές αφότου τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για πρώτη φορά την επικείμενη άρση των μέτρων για τον κορονοϊό τον Φεβρουάριο. Ένα μήνα αργότερα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η μάσκα θα πρέπει να αποτελεί ατομική επιλογή.

Μία από τις συμμετέχουσες, η 79χρονη Akiko Takizawa, δήλωσε ενθουσιασμένη που θα επιστρέψει στη ζωή της πριν από τη μάσκα, με λίγη βοήθεια από τον προπονητή χαμόγελου.

Δεν είχα ευκαιρίες να δω ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και δεν χαμογελούσα δημόσια“, δήλωσε στην εφημερίδα Mainichi Shimbun. “Αυτό μου θύμισε πόσο σημαντικό είναι το χαμόγελο”.

Τα μαθήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των γυναικών, συνήθως ξεκινούν με διατάσεις για την ανακούφιση της έντασης του προσώπου πριν οι συμμετέχοντες σηκώσουν τους φορητούς καθρέφτες τους στο ύψος των ματιών και λυγίσουν μέρη του προσώπου τους σύμφωνα με τις οδηγίες της Kawano.

“Ένα χαμόγελο είναι χαμόγελο μόνο αν μεταδίδεται”, είπε στους μαθητές της σε μια πρόσφατη συνεδρία στη Γιοκοχάμα, σύμφωνα με τους Japan Times. “Ακόμα κι αν σκέφτεστε να χαμογελάσετε ή ότι είστε χαρούμενοι, αν δεν έχετε έκφραση, αυτό δεν θα φτάσει στο κοινό σας”.

Η Kawano, γνωστό πρόσωπο στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στην τέχνη του χαμόγελου τα τελευταία έξι χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ έχει βοηθήσει εκατοντάδες άλλους να γίνουν πιστοποιημένοι “ειδικοί στο χαμόγελο”. Τώρα επιβλέπει 20 εκπαιδευτές που κάνουν μαθήματα σε όλη την Ιαπωνία.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι υπηρεσίες τους θα έχουν ζήτηση στην Ιαπωνία, όπου η χρήση μάσκας ήταν ευρέως διαδεδομένη καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Λίγο πριν χαλαρώσουν τα μέτρα στα μέσα Μαρτίου, ένας στους τέσσερις ανθρώπους δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τη φορά σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Σε διαδικτυακή έρευνα της Laibo, ενός ερευνητικού ομίλου που ειδικεύεται στην επαγγελματική σταδιοδρομία, διαπιστώθηκε ότι το 27,8% των υπαλλήλων εταιρειών ηλικίας 20 έως 50 ετών δήλωσε ότι θα συνεχίσει να φοράει μάσκες “άνευ όρων”, ενώ λίγο πάνω από τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι θα αποφάσιζαν για το αν θα τη φορούν ή όχι ανάλογα με την κατάσταση. Μόνο το 5,5% δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής να μην φοράει μάσκα συνέχεια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα