Οι ΗΠΑ καλούν την Ινδία και το Πακιστάν σε αποκλιμάκωση

Διαβάζεται σε 2'
Οι ΗΠΑ καλούν την Ινδία και το Πακιστάν σε αποκλιμάκωση
Κάτοικοι έξω από τζαμί που καταστράφηκε εν μέρει από ινδική πυραυλική επίθεση, στα περίχωρα της Bahawalpur στο Πακιστάν 2025 Asim Tanveer/AP Photo

Το «κουτί της Πανδώρας» έχει ανοίξει πλέον για τα καλά στο έτι διαφιλονικούμενο Κασμίρ και κατά μήκος των συνόρων δύο πυρηνικών δυνάμεων ύστερα από την πυραυλική επίθεση της Ινδίας και την απάντηση του Πακιστάν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο συνομίλησε χθες, Τρίτη, με τους ομολόγους του τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν για να τους παροτρύνει να αρχίσουν διάλογο προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η κρίση και να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω ανταλλαγής βομβαρδισμών και πυρών, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών «ενθαρρύνει την Ινδία και στο Πακιστάν να ανοίξουν δίαυλο συνομιλιών για να εξουδετερωθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», ανέφερε ο Μπράιαν Χιουζ, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, του οποίου το τρέχον διάστημα ο κ. Ρούμπιο είναι υπηρεσιακός επικεφαλής.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μέσω X ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση, συμμερίζεται την ευχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ η κρίση ανάμεσα στα δυο κράτη —που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια— να «τελειώσει γρήγορα» και ότι θα συνεχίσει να «συνομιλεί» με τις ηγεσίες στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ προκειμένου να υπάρξει «ειρηνική» επίλυσή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα