Οι ΗΠΑ στο κυνήγι των ρωσικών S-400

Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400
Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 AP

Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν μόνο για λόγους στρατηγικής και ασφάλειας από τις αυξανόμενες πωλήσεις των ρωσικών S-400. Ανησυχούν και για λόγους εμπορικούς.

Δεν είναι μόνο η Τουρκία την οποία έχουν έτοιμη για κυρώσεις. Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη επιβάλλει κυρώσεις και στην Ινδία, η οποία αποφάσισε επίσης την προμήθεια S-400 από τη Ρωσία.

Όπως γράφει το Militaire.gr η Ινδία ενέκρινε αυτή την εβδομάδα την προμήθεια πέντε αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. Το κόστος της αγοράς υπολογίζεται σε περίπου 5,5 δις δολάρια. Η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 5 Οκτωβρίου. 

Η συμφωνία αυτή θεωρητικά εκθέτει την Ινδία σε στοχευμένες κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα επικαλεστούν το νόμο που τις προβλέπει για όσους έχουν εμπορικές σχέσεις με Ρωσικές επιχειρήσεις στον τομέα των εξοπλισμών. Τον ίδιο νόμο που επικαλέστηκε η Ουάσινγκτον για την Κίνα που πρόσφατα ανακοίνωσε την αγορά των αεροσκαφών Su-35 και των αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών S-400.

Ο νόμος των ΗΠΑ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο από τον Πρόεδρο Trump, προβλέπει εξαιρέσεις κατά περίπτωση. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον πληροφόρησε την ινδική κυβέρνηση ότι η επιλογή του συστήματος S-400 δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα, σε μια εποχή που οι δύο χώρες σκοπεύουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία κατά της Κίνας.

Ο Randall Schriver, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Ασία και τον Ειρηνικό, δήλωσε ότι “θα προτιμούσαμε σίγουρα η Ινδία να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις”.

Η απόφαση της Ινδίας δεν εμπόδισε την υπογραφή της συμφωνίας «COMCASA» [ Συμφωνία σχετικά με την ασφάλεια και τη συμβατότητα των Επικοινωνιών] από τον επικεφαλής του Πενταγώνου Τζέιμς Μάτις, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Ινδία. Η συμφωνία αυτή παρέχει στις ινδικές δυνάμεις πρόσβαση σε ασφαλή δίκτυα πληροφοριών που χρησιμοποιούνται από αμερικανικά αεροσκάφη.

«Οι αμυντικές μας σχέσεις με τη Ρωσία είναι γνωστές εδώ και αρκετές δεκαετίες και μιλήσαμε γι΄ αυτές σε αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ινδία», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Nirmala Sitharaman, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για πιθανές κυρώσεις από την Ουάσιγκτον. Το πρώτο σύστημα S-400 πρέπει να παραδοθεί στην Ινδία δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό είναι ικανό να παρακολουθεί και να καταστρέφει στόχους από απόσταση μέχρι 400 χιλιομέτρων.

Οι ΗΠΑ δεν ανησυχούν μόνο για λόγους στρατηγικής και ασφάλειας από τις αυξανόμενες πωλήσεις των ρωσικών S-400. Ανησυχούν και για λόγους εμπορικούς! Οι ΗΠΑ βλέπουν ότι το ρωσικό σύστημα απειλεί ευθέως πλέον τους γνωστούς Patritot.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR

Σκόπια: Κράτος του "σωλήνα" από ΗΠΑ και Ευρωπαίους! Τι έδειξε το δημοψήφισμα και τι πρέπει να καταλάβει η Ελλάδα

Ο Πορθητής κάνει δοκιμές ανοιχτά της Αττάλειας

Συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Τούρκο Αρχηγό στην σκιά της απόφασης να αποσυρθεί η Φ/Γ ΕΛΛΗ από άσκηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network