Οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν σθεναρά την προσφυγή του Ιράν στη Χάγη

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης AP

Η Τεχεράνη κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου "τον στραγγαλισμό" της οικονομίας της από την Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει να βλάψει "σοβαρά" την ιρανική οικονομία επαναφέροντας ενισχυμένες αμερικανικές κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «υπερασπιστούν σθεναρά τον εαυτό τους ενάντια στο Ιράν» ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ), όταν το Δικαστήριο ξεκινήσει να εξετάζει τη διαδικασία που άρχισε η Τεχεράνη για να ζητήσει την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Αυτή η διαδικασία είναι μια «κατάχρηση των δικαστικών μέσων του Δικαστηρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατηγορώντας το Ιράν ότι επιχειρεί να παρέμβει στα δικαιώματα της Ουάσινγκτον να ενεργήσει με βάση την εθνική της ασφάλειας και να λάβει νομικά μέτρα, όπως την εκ νέου επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

ADVERTISING

Η Τεχεράνη κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου «τον στραγγαλισμό» της οικονομίας της από την Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει να βλάψει «σοβαρά» την ιρανική οικονομία επαναφέροντας ενισχυμένες αμερικανικές κυρώσεις.

Στη διάρκεια των ακροαματικών συνεδριάσεων, οι οποίες άρχισαν το πρωί και πρόκειται να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, η Ισλαμική Δημοκρατία θα ζητήσει από το δικαστήριο, που έχει έδρα τη Χάγη, να σταματήσει προσωρινά τις κυρώσεις, πριν οι δικαστές αυτού του κύριου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ αποφανθούν αργότερα για την ουσία της υπόθεσης.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αποσύρθηκε» από τη πυρηνική συμφωνία «για έναν απλό λόγο: δεν εγγυόταν την ασφάλεια των Αμερικανών μπροστά στην απειλή που εγείρει η ιρανική ηγεσία», εξήγησε ο Πομπέο.

«Θα υπερασπιστούμε σθεναρά τις αβάσιμες κατηγορίες του Ιράν στη Χάγη και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας για να καταπολεμήσουμε τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος στην περιοχή, να παρεμποδίσουμε τη χρηματοδότηση που δίνουν σε τρομοκράτες και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της γρήγορης εξάπλωσης των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων (…) που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα», συμπλήρωσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν, ΗΠΑ

24Media Network