Οι ιρανικές Αρχές εγκαθιστούν κάμερες για να εντοπίζουν τις γυναίκες που δεν φοράνε χιτζάμπ

Οι ιρανικές Αρχές εγκαθιστούν κάμερες για να εντοπίζουν τις γυναίκες που δεν φοράνε χιτζάμπ
Ιρανή με χιτζάμπ iStock

Κάμερες στους δρόμους του Ιράν εγκαθιστούν πλέον οι Αρχές, προκειμένου να εντοπίζουν, να ταυτοποιούν και να... τιμωρούν τις γυναίκες που κυκλοφορούν δημόσια χωρίς χιτζάμπ.

Η απόλυτη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζεται αμείωτη στο Ιράν, με τις Αρχές πλέον να εγκαθιστούν ακόμη και κάμερες στους δρόμους της χώρας, προκειμένου να εντοπίζουν και να ταυτοποιούν τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ.

Την είδηση γνωστοποίησε η ίδια η αστυνομία, που αιτιολόγησε το εν λόγω μέτρο για να αποτροπεί η “αντίσταση κατά του νόμου για το χιτζάμπ”.

Μόλις ταυτοποιούνται, όπως αναφέρει το BBC, θα τους στέλνεται ένα μήνυμα με τις… συνέπειες των πράξεών τους. Το να κυκλοφορούν δηλαδή, με ακάλυπτα τα μαλλιά τους.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας γίνεται λόγος στο χιτζάμπ ως “ένα από τα πολιτισμικά θεμέλια του ιρανικού έθνους” και προέτρεψε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να τηρήσουν τους κανόνες μέσω “επιμελών επιθεωρήσεων”.

Στο Ιράν οι γυναίκες υποχρεούνται νομικά να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ (μαντίλα) από τότε που η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 εγκατέστησε μια αυστηρή ερμηνεία του θρησκευτικού νόμου.

Οι γυναίκες που παραβιάζουν το νόμο αντιμετωπίζουν πρόστιμα ή σύλληψη. Πέραν του νομικού πλαισίου, οι επιθέσεις κατά των γυναικών που κυκλοφορύν δημόσια χωρίς το χιτζάμπ τους, είναι πάρα πολύ συνηθισμένες στο Ιράν.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, ένας Ιρανός επιτέθηκε με γιαούρτι εναντίον δύο γυναικών που βρίσκονταν σε ένα κατάστημα και δεν φορούσαν το χιτζάμπ τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα