Οι Κινέζοι λογοκρίνουν τα "μεγάλα κίτρινα παπάκια"

Οι Κινέζοι λογοκρίνουν τα "μεγάλα κίτρινα παπάκια"

Ένα φωτομοντάζ ήταν αρκετό για να ξεσπάσει πολεμική στην Κίνα. Τα ''μεγάλα κίτρινα παπάκια'' αντικατέστησαν τα τανκς του 1989 και λογοκρίθηκαν (Pics+Vid)

Οι λέξεις "μεγάλο κίτρινο παπάκι" εκ πρώτης όψεως δεν έχουν πολιτική σημασία, ωστόσο λογοκρίθηκαν τη Δευτέρα στο Διαδίκτυο στην Κίνα.

Όλα συνέβησαν μετά την εμφάνιση του φωτομοντάζ της διάσημης φωτογραφίας του 1989, που απεικονίζει τον μοναχικό πολίτη που σταματά την πορεία τεσσάρων τανκς στην πλατεία Τιενανμέν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης.

Στο νέο κλισέ, τέσσερα κίτρινα γιγάντια πλαστικά παπάκια στη σειρά αντικαθιστούν τα άρματα μάχης.

Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της αιματηρής καταστολής του δημοκρατικού κινήματος των Κινέζων φοιτητών που πνίγηκε στο αίμα στις 4 Ιουνίου του 1989.

Τις τελευταίες ημέρες κινεζικές πόλεις αναπαρήγαγαν αντίγραφα από το γιγάντιο κατακίτρινο παπάκι από πλαστικό, έργο ενός Ολλανδού καλλιτέχνη που εκτίθεται στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ προκαλώντας μια πολεμική για πιθανή έλλειψη εγχώριας δημιουργικότητας.

Ένας χρήστης του Ιντερνετ είχε την ιδέα να αναπαραγάγει το θέμα με αυτό το γιγάντιο παιχνίδι μπάνιου για να αντικαταστήσει, με μοντάζ επάνω στη διάσημη φωτογραφία του 1989 τα σταματημένα τανκς.

Η φωτογραφία με τα τέσσερα κίτρινα γιγάντια παπάκια, δεν διασκέδασε καθόλου τις κινεζικές αρχές και η πρόσβαση σε αυτήν σφραγίστηκε, όπως και όλες οι άλλες επίμαχες αναζητήσεις "4 Ιουνίου 1989", "Τιενανμέν" και "κερί".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network