Οι μεσήλικοι άνδρες που έχουν de facto σχέση έχουν χαμηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης από τους εργένηδες

Οι μεσήλικοι άνδρες που έχουν de facto σχέση έχουν χαμηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης από τους εργένηδες
Η πρόσφατη μελέτη για το τι επηρεάζει τα ποσοστά τεστοστερόνης στους άνδρες έδειξε πως οι παντρεμένοι άνδρες, ή οι άνδρες σε μια de facto σχέση, έχουν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους ελεύθερους άνδρες. Getty Images/iStockphoto

Έρευνα που προάγει την κατανόησης για τη μεταβλητότητα των ορμονών του φύλου στους άνδρες αποκάλυψε τους παράγοντες που επηρεάζουν τα ποσοστά τεστοστερόνης.

Παλαιότερες μελέτες είχαν αποσαφηνίσει τη σχέση του άγχους και του γήρατος με τη μείωση της ποσότητας τεστοστερόνης που παράγουν οι άνδρες. 

Η έρευνα που έκαναν ερευνητές του University of Western Australia αποκάλυψε δεδομένα για την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ορμονών και διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των ανδρών. 

Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν να εντοπίσουν τους παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, συνθήκη που είναι γνωστή ως ‘ανδρική εμμηνόπαυση’.

Ανέλυσαν 11 επιστημονικές μελέτες κοορτής που είχαν ήδη γίνει σε όλον τον κόσμο, σε δείγμα περισσότερων από 25.000 ανδρών (είναι το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε εργασία του είδους). Διαπίστωσαν πως εκείνοι που είναι παντρεμένοι ή είναι σε de facto σχέση έχουν χαμηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης.

Στη δημοσίευση που έγινε στο Annals of Internal Medicine ο ανώτερος συγγραφέας, Bu Yeap είπε πως «η εργασία μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνουμε στη σύνθετη σχέση μεταξύ τεστοστερόνης και παραγόντων όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής και οι ιατρικές παθήσεις.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι οι παντρεμένοι άνδρες, ή οι άνδρες σε μια de facto σχέση, είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους ελεύθερους άνδρες.

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι παντρεμένοι άνδρες, με οικογένειες, μπορεί να είναι πιο αγχωμένοι και επομένως να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Η μελέτη μας ωστόσο, δεν σχεδιάστηκε για να εξετάσει περαιτέρω αυτό το αποτέλεσμα».

Τι επηρεάζει τα ποσοστά της τεστοστερόνης

Η δουλειά αυτή δεν βρήκε σημαντική διαφορά στις μέσες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης, σε άνδρες ηλικίας από 17 έως 70 ετών. Αφότου όμως, ‘έκλειναν’ τα 70, το επίπεδο έτεινε να μειώνεται κατά μέσο όρο.

Έτσι οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν παράγοντες του τρόπου ζωής. Όπως το αν οι άνδρες είναι παντρεμένοι ή αδέσμευτοι και πώς αυτό επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Είδαν επίσης, ότι οι άνδρες που δεν έκαναν περισσότερο από 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη τεστοστερόνη από τους πιο δραστήριους άνδρες κατά μέσο όρο.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν επίσης χαμηλότερα σε άνδρες υψηλότερου βάρους, με βάση τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), σε πρώην καπνιστές (συγκριτικά με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ) και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση και με ιστορικό ορισμένων παθήσεων υγείας -συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι συγγραφείς λένε ότι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού ενημερωθούν οι άνδρες ότι έχουν ασυνήθιστα χαμηλή τεστοστερόνη.

Ο Dr. Yeap είπε πως «βρήκαμε ότι ενώ η τεστοστερόνη παρέμενε σχετικά σταθερή στους άνδρες ηλικίας 17 έως 70 ετών, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε άνδρες άνω των 70 ετών. Γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των όρχεων μετά την ηλικία των 70 ετών και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανδρών.

Η έρευνα έδειξε και ότι διάφοροι κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής και ιατρικοί παράγοντες επηρεάζουν τις συγκεντρώσεις τεστοστερόνης. Στη λίστα περιλαμβάνεται ο υψηλότερος δείκτης μάζας, το ιστορικό διαβήτη ή καρκίνου και επιρροές όπως ο γάμος, η καρδιαγγειακή νόσος ή η λήψη φαρμάκων για τη μείωση των λιπιδίων.

Τα ευρήματα αναμένεται να έχουν ευρείες επιπτώσεις στην ιατρική έρευνα και στην κλινική πρακτική.

Τονίζουν την ανάγκη να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες κατά την έρευνα της σχέσης μεταξύ τεστοστερόνης και υγείας των ανδρών και κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τεστοστερόνης σε μεμονωμένους άνδρες.

Η λήψη υπόψη παραγόντων όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και το ιατρικό ιστορικό μπορεί να προσφέρει μια πιο ακριβή κατανόηση των επιπέδων τεστοστερόνης και των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία.

Εντοπίζοντας αυτούς τους βασικούς παράγοντες, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιωμένες πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης για τους άνδρες».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα