news 24/7

ΕΡΕΥΝΕΣ

Καλλιτεχνική απεικόνιση μαύρης τρύπας

Αστρονομία: Μπορεί να υπάρχουν πλανήτες γύρω και από μαύρες τρύπες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πλανήτες μπορεί να σχηματισθούν και σε πιο ακραία περιβάλλοντα, όπως είναι οι μαύρες τρύπες. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι με τη μελέτη τους ανοίγει ένας νέος δρόμος για την αστρονομία.

Μητέρα με τα παιδιά της (ΦΩΤΟ Αρχείου)

ΕΛΣΤΑΤ: Οι γυναίκες κυρίως αναλαμβάνουν τη μέριμνα παιδιών και συγγενών

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπενθυμίζουν τη δυσμενή θέση των γυναικών έναντι των ανδρών. Σκεφτείτε ότι το 49,7% των γυναικών έχει διακόψει καριέρα για τη φροντίδα των παιδιών, ενώ το 10,9% δεν εργάστηκε για να φροντίσει τα παιδιά.

LGBTQI Pride, στην Δανία

Η νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών συμβάλλει στη μείωση των αυτοκτονιών

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη ύστερα από την νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Δανία και τη Σουηδία, αποδείχθηκε ότι μειώθηκαν εντυπωσιακά τα ποσοστά των αυτοκτονιών.

Γυναίκα που τρώει στην παραλία

Υγεία: Τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες στην επιλογή φαγητού και επαγγέλματος

Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες πιο αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα από αυτές που δεν το κάνουν.

Ιλαρά

Έρευνα: Η ιλαρά "διαγράφει" μέρος της μνήμης του ανοσοποιητικού

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί τα παιδιά εμφανίζουν άλλες λοιμώξεις μετά την ιλαρά και τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών. Μετά την ιλαρά, τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11 έως 73%.

Κοπέλα που ακούει μουσική

Ο εγκέφαλος χρειάζεται από 100 έως 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να αναγνωρίσει έναν οικείο ήχο

Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν γρήγορα οικείους ήχους συνεπώς τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ χρήσιμα για τη δημιουργία θεραπευτικών παρεμβάσεων βασισμένων στη μουσική.

Ένα ρομπότ αγγίζει μια vrtual οθόνη

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να υπολογίζει πόσο κόσμο είχε μια διαδήλωση

"Οι οργανωτές διαδηλώσεων και οι κυβερνήσεις συχνά δεν θέλουν τους πραγματικούς αριθμούς. Θέλουν μόνο αριθμούς για μάρκετινγκ", ανέφερε ο Κιθ Στιλ. Η τεχνητή νοημοσύνη θα προσφέρει πραγματικούς αριθμούς.

Group φίλων

Ψυχολογία: Η προσωπικότητα των εφήβων, προβλεπτικός παράγοντας για την εμφάνιση άνοιας

Το 1960, 82.000 μαθητές υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας και ξανά το 2011-2013, όταν είχαν πια φτάσει τα 70. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι όσο πιο ήρεμοι, ώριμοι και ενεργητικοί έφηβοι ήταν τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Return to Antikythera

Νέα ευρήματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Εντυπωσιακά ευρήματα ανελκύστηκαν με επιτυχία από την επιχείρηση, όπως τμήματα αμφορέων, βάσεις, λαιμοί και σώματα. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

Πίθηκος στην Ινδονησία

Θανατηφόρο παράσιτο πέρασε από τους γορίλες στους ανθρώπους

Πριν από 50.000 χρόνια και λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης στους πιθήκους δημιουργήθηκε το παράσιτο "Plasmodium falciparum", το οποίο είναι υπεύθυνο για τους χιλιάδες θανάτους από ελονοσία κάθε χρόνο.

Φωτογραφίες φαγητών στα social media

Οι 7 αναδυόμενες διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις για την επόμενη δεκαετία

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, δείχνει τις αλλαγές που θα επέλθουν στις διατροφικές μας συνήθειες κατά την επόμενη δεκαετία, από το 2020 έως το 2030, με αφορμή την φετινή Ημέρα Διατροφής.

Δύο γυναίκες στον χώρο εργασίας τους

Έρευνα: Ενισχύεται η διείσδυση των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Η ικανοποίηση και η προσωπική ανάπτυξη για 7 στις 10 γυναίκες φαίνεται να είναι η σημαντικότερη ανταμοιβή, ενώ 6 στις 10 απάντησαν ότι αυτό που τους εμπόδισε περισσότερο στην ανέλιξή τους ήταν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Μπάλα αντιστρές στα χέρια εργαζομένου

Ποιοι είναι οι τρεις περισσότερο στρεσογόνοι παράγοντες για τους εργαζόμενους

Η καταγραφή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας της 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης που παρέχει η Hellas EAP σε εταιρίες/πελάτες της. Τι δείχνει η έρευνα.

Παρέα φίλων τρώει σε εστιατόριο

Έρευνα: Η καλή παρέα σε κάνει να τρως περισσότερο

Ειδικοί διαπιστώνουν πως αυτοί που δειπνούν με παρέα καταναλώνουν 48% περισσότερο φαγητό συγκριτικά με εκείνους που τρώνε μόνοι και οι γυναίκες με παχυσαρκία καταναλώνουν 29% παραπάνω με παρέα, παρά μόνες τους.

Γονείς με το νεογέννητο μωρό τους

Οι μελλοντικοί πατέρες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ έως 6 μήνες πριν τη σύλληψη του παιδιού

Σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα, η αποφυγή του αλκοόλ από τον άντρας έως και 6 μήνες πριν, μειώνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Φωτογραφία αρχείου

Χρησιμοποιείτε φακελάκια τσαγιού; Δείτε ποιος κίνδυνος υπάρχει

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά στις κούπες μας. Τα περισσότερα φτιάχνονται από φυτικές ίνες, ωστόσο πολλές μάρκες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια.

Παρέα φίλων (φωτογραφία αρχείου)

Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις αυξάνουν την αυτοεκτίμηση

Μελέτη έδειξε πως οι θετικές κοινωνικές σχέσεις, η υποστήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο και η αποδοχή από αυτόν, συμβάλλουν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης στα άτομα από 4 έως και 76 έτη.

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας (Φωτογραφία αρχείου)

Ένας στους 12 υπαλλήλους της Lloyd's έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Ο Όμιλος Lloyd's διενήργησε έρευνα για τους υπαλλήλους του, ώστε να βελτιώσει το επίπεδο της συμπεριφοράς των εργαζομένων του. Ένας στους 12 έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας τέτοιας συμπεριφοράς.

Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων. Φωτογραφία αρχείου.

ΣΕΒ: Αυτές είναι οι 11 ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη στην αγορά

Όπως είπε ο πρόεδρος των Βιομηχάνων, που επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας, "το 35% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη».

Έμβρυο σε υπερηχογράφημα

Έρευνα: Σωματίδια ρύπων του αέρα φθάνουν μέχρι τον πλακούντα του εμβρύου

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής της εγκύου, πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρούς μωρού.

Έφηβοι κάνουν χρήση των social media μέσω των κινητών τους

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο αντικοινωνικούς τους εφήβους

Μπορεί να προκαλέσει εσωτερίκευση, που περιλαμβάνει την κοινωνική απόσυρση και τη μοναξιά, αλλά και προβλήματα εξωτερίκευσης που εκφράζονται με επιθετικότητα προς τους άλλους, ανυπακοή και γενικότερη αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μπέργκερ και αναψυκτικά

Κλιματική αλλαγή: Γιατί μειώνεται η κατανάλωση μπέργκερ και αναψυκτικών

Τι δείχνει νέα παγκόσμια έρευνα που αφορά το κλίμα και το περιβάλλον. "Βλέπουμε ήδη μικρές μειώσεις στις δαπάνες για κρέας, εμφιαλωμένα ποτά και για κατηγορίες όπως τα υγρομάντηλα", ανέφερε η εταιρία ανάλυσης δεδομένων Kantar σε έκθεσή της.

Εξετάσεις στο κεφάλι ασθενή (φωτογραφία αρχείου)

Ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ακόμη και μετά από δεκαετίες

Τα περισσότερα θύματα σοβαρού τραυματισμού είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα της τοξικής πρωτεΐνης του, η οποία αποτελεί δείκτη νευροεκφύλισης και πρόδρομο γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας.

Το κοινό "μόντεμ" της γλώσσας

Έρευνα: Τι κοινό έχουν όλες οι γλώσσες του πλανήτη

Ο ρυθμός μετάδοσης πληροφοριών φαίνεται πως είναι σχεδόν ίδιος για όλες τις γλώσσες της Γης, ανεξάρτητα από την προέλευση και τη δομή τους: 39 bits ανά δευτερόλεπτο, περίπου διπλάσιος από τον κώδικα Μορς.

Ακτινογραφία (φωτογραφία αρχείου)

Αντιβιοτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι καρκίνοι στο πρώτο και το μεσαίο κομμάτι του εντέρου συνδέονται με τα αντιβιοτικά, ενώ αυτοί στο τελευταίο τμήμα του όχι. Παράλληλα, η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.