news 24/7

ΕΡΕΥΝΕΣ

Group φίλων

Ψυχολογία: Η προσωπικότητα των εφήβων, προβλεπτικός παράγοντας για την εμφάνιση άνοιας

Το 1960, 82.000 μαθητές υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας και ξανά το 2011-2013, όταν είχαν πια φτάσει τα 70. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι όσο πιο ήρεμοι, ώριμοι και ενεργητικοί έφηβοι ήταν τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Return to Antikythera

Νέα ευρήματα της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Εντυπωσιακά ευρήματα ανελκύστηκαν με επιτυχία από την επιχείρηση, όπως τμήματα αμφορέων, βάσεις, λαιμοί και σώματα. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

Πίθηκος στην Ινδονησία

Θανατηφόρο παράσιτο πέρασε από τους γορίλες στους ανθρώπους

Πριν από 50.000 χρόνια και λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης στους πιθήκους δημιουργήθηκε το παράσιτο "Plasmodium falciparum", το οποίο είναι υπεύθυνο για τους χιλιάδες θανάτους από ελονοσία κάθε χρόνο.

Φωτογραφίες φαγητών στα social media

Οι 7 αναδυόμενες διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις για την επόμενη δεκαετία

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, δείχνει τις αλλαγές που θα επέλθουν στις διατροφικές μας συνήθειες κατά την επόμενη δεκαετία, από το 2020 έως το 2030, με αφορμή την φετινή Ημέρα Διατροφής.

Δύο γυναίκες στον χώρο εργασίας τους

Έρευνα: Ενισχύεται η διείσδυση των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Η ικανοποίηση και η προσωπική ανάπτυξη για 7 στις 10 γυναίκες φαίνεται να είναι η σημαντικότερη ανταμοιβή, ενώ 6 στις 10 απάντησαν ότι αυτό που τους εμπόδισε περισσότερο στην ανέλιξή τους ήταν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Μπάλα αντιστρές στα χέρια εργαζομένου

Ποιοι είναι οι τρεις περισσότερο στρεσογόνοι παράγοντες για τους εργαζόμενους

Η καταγραφή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας της 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης που παρέχει η Hellas EAP σε εταιρίες/πελάτες της. Τι δείχνει η έρευνα.

Παρέα φίλων τρώει σε εστιατόριο

Έρευνα: Η καλή παρέα σε κάνει να τρως περισσότερο

Ειδικοί διαπιστώνουν πως αυτοί που δειπνούν με παρέα καταναλώνουν 48% περισσότερο φαγητό συγκριτικά με εκείνους που τρώνε μόνοι και οι γυναίκες με παχυσαρκία καταναλώνουν 29% παραπάνω με παρέα, παρά μόνες τους.

Γονείς με το νεογέννητο μωρό τους

Οι μελλοντικοί πατέρες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ έως 6 μήνες πριν τη σύλληψη του παιδιού

Σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα, η αποφυγή του αλκοόλ από τον άντρας έως και 6 μήνες πριν, μειώνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Φωτογραφία αρχείου

Χρησιμοποιείτε φακελάκια τσαγιού; Δείτε ποιος κίνδυνος υπάρχει

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά στις κούπες μας. Τα περισσότερα φτιάχνονται από φυτικές ίνες, ωστόσο πολλές μάρκες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια.

Παρέα φίλων (φωτογραφία αρχείου)

Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις αυξάνουν την αυτοεκτίμηση

Μελέτη έδειξε πως οι θετικές κοινωνικές σχέσεις, η υποστήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο και η αποδοχή από αυτόν, συμβάλλουν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης στα άτομα από 4 έως και 76 έτη.

Σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας (Φωτογραφία αρχείου)

Ένας στους 12 υπαλλήλους της Lloyd's έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση

Ο Όμιλος Lloyd's διενήργησε έρευνα για τους υπαλλήλους του, ώστε να βελτιώσει το επίπεδο της συμπεριφοράς των εργαζομένων του. Ένας στους 12 έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας τέτοιας συμπεριφοράς.

Μηχανικός Δικτύων και Βάσεων Δεδομένων. Φωτογραφία αρχείου.

ΣΕΒ: Αυτές είναι οι 11 ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη στην αγορά

Όπως είπε ο πρόεδρος των Βιομηχάνων, που επικαλέστηκε στοιχεία έρευνας, "το 35% των επιχειρήσεων αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη».

Έμβρυο σε υπερηχογράφημα

Έρευνα: Σωματίδια ρύπων του αέρα φθάνουν μέχρι τον πλακούντα του εμβρύου

Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής της εγκύου, πρόωρου τοκετού και γέννησης λιποβαρούς μωρού.

Έφηβοι κάνουν χρήση των social media μέσω των κινητών τους

Social media: Η καθημερινή χρήση πάνω από 3 ώρες κάνει πιο αντικοινωνικούς τους εφήβους

Μπορεί να προκαλέσει εσωτερίκευση, που περιλαμβάνει την κοινωνική απόσυρση και τη μοναξιά, αλλά και προβλήματα εξωτερίκευσης που εκφράζονται με επιθετικότητα προς τους άλλους, ανυπακοή και γενικότερη αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μπέργκερ και αναψυκτικά

Κλιματική αλλαγή: Γιατί μειώνεται η κατανάλωση μπέργκερ και αναψυκτικών

Τι δείχνει νέα παγκόσμια έρευνα που αφορά το κλίμα και το περιβάλλον. "Βλέπουμε ήδη μικρές μειώσεις στις δαπάνες για κρέας, εμφιαλωμένα ποτά και για κατηγορίες όπως τα υγρομάντηλα", ανέφερε η εταιρία ανάλυσης δεδομένων Kantar σε έκθεσή της.

Εξετάσεις στο κεφάλι ασθενή (φωτογραφία αρχείου)

Ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας ακόμη και μετά από δεκαετίες

Τα περισσότερα θύματα σοβαρού τραυματισμού είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα της τοξικής πρωτεΐνης του, η οποία αποτελεί δείκτη νευροεκφύλισης και πρόδρομο γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας.

Το κοινό "μόντεμ" της γλώσσας

Έρευνα: Τι κοινό έχουν όλες οι γλώσσες του πλανήτη

Ο ρυθμός μετάδοσης πληροφοριών φαίνεται πως είναι σχεδόν ίδιος για όλες τις γλώσσες της Γης, ανεξάρτητα από την προέλευση και τη δομή τους: 39 bits ανά δευτερόλεπτο, περίπου διπλάσιος από τον κώδικα Μορς.

Ακτινογραφία (φωτογραφία αρχείου)

Αντιβιοτικά: Αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι καρκίνοι στο πρώτο και το μεσαίο κομμάτι του εντέρου συνδέονται με τα αντιβιοτικά, ενώ αυτοί στο τελευταίο τμήμα του όχι. Παράλληλα, η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.

Έγκυος γυναίκα επισκέπτεται τον γιατρό

Η μετακόμιση στην αρχή της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Νέα έρευνα δείχνει ότι η μετακόμιση κρύβει κινδύνους για ένα αγέννητο μωρό, ιδίως αν λάβει χώρα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, όταν οι στρεσογόνοι παράγοντες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Εφορία

Έρευνα ΚΕΦίΜ: Δουλεύουμε έξι μήνες για να πληρώνουμε φόρους

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) που πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά. Προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, όπως το ότι 180 ημέρες του 2019 δουλεύουμε για το κράτος και μένουν μόνο 185 για να διαχειριστούμε το εισόδημά μας όπως θέλουμε.

Αεροφωτογραφία, έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι

Έρευνα για το Μάτι: Κίνδυνος τοξικότητας - Προτεραιότητα η απομάκρυνση του αμιάντου

Η "Έρευνα για την επιστημονική ορθή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Μάτι" είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη στην περιοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Έχει παραδοθεί προς αξιοποίηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στους κατοίκους.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Μεγάλος κίνδυνος για εγκεφαλικό, αν έχετε υπερβολικά χαμηλή "κακή" χοληστερίνη

Μέχρι τώρα νομίζαμε πως μόνο η υψηλή «κακή» χοληστερίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας. Νέα έρευνα δείχνει, όμως, πως και η πολύ χαμηλή «κακή» χοληστερίνη είναι επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό.

Διαβάζοντας ειδήσεις online

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Το 92% των Ελλήνων ενημερώνονται μέσω διαδικτύου

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα ΜΜΕ, δεν πληρώνουν για online συνδρομή και ενημερώνονται για τις ειδήσεις από πολλές ειδησεογραφικές πηγές στο ίντερνετ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στα πιο δημοφιλή το News 24/7.

Σανταλόξυλο

Σήμα κινδύνου για τον πλανήτη: 600 είδη φυτών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 250 χρόνια

Ο ρυθμός εξαφάνισης των φυτών είναι υπερδιπλάσιος του ρυθμού εξαφάνισης των ζώων, πουλιών και αμφίβιων, και έως 500 φορές μεγαλύτερος από τον φυσικό ρυθμό που υπήρχε πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Έκρηξη αστέρων κοντά στη Γη

Νέα θεωρία: Εκρήξεις αστέρων ανάγκασαν τους πρωτόγονους να κατέβουν από τα δέντρα και να περπατήσουν

Νέα ευφάνταστη θεωρία υποστηρίζει ότι αρχαίες εκρήξεις σούπερ-νόβα ανάγκασαν τους προγόνους του ανθρώπου να κατέβουν από τα δέντρα και να περπατήσουν στα δύο πόδια τους.

Ζευγάρι ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι που νιώθουν πως έχουν ένα σκοπό, ζουν περισσότερα χρόνια

Δείχνουν ότι όσοι πιστεύουν πως η ζωή τους δεν έχει ιδιαίτερο σκοπό, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν νωρίτερα, καθώς τείνουν να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νόσων και ασθενειών.