Οι ‘μπράβοι’ του Ερντογάν ‘σπάνε στο ξύλο’ Κούρδους διαδηλωτές στις ΗΠΑ

Οι ‘μπράβοι’ του Ερντογάν ‘σπάνε στο ξύλο’ Κούρδους διαδηλωτές στις ΗΠΑ

Σοβαρά επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Τούρκου πρέσβη στην Αμερική, με τους άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου να "ξυλοφορτώνουν" διαδηλωτές. Σοκαριστικές εικόνες (vid)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν χθες στην Τουρκία την “εντονότερη δυνατή” ανησυχία τους για ένα επεισόδιο που ξέσπασε στο δρόμο μεταξύ διαδηλωτών και τουρκικού προσωπικού ασφάλειας κατά την επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Η αστυνομία δήλωσε ότι κατά τη διένεξη έξω από την οικία του Τούρκου πρέσβη την Τρίτη τραυματίστηκαν 11 άτομα, μεταξύ των και ένας αστυνομικός της Ουάσιγκτον, ενώ συνελήφθησαν δύο άτομα για βιαιοπραγίες. Τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες ήταν διαδηλωτής. “Μεταφέρουμε την ανησυχία μας στην τουρκική κυβέρνηση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο”, είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε δήλωσή της.

Το βίντεο ντοκουμέντο

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει άνδρες με σκούρα κοστούμια να κυνηγούν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και να τους χτυπούν και κλωτσούν, ενώ επεμβαίνει η αστυνομία. Δύο άνδρες έφεραν ανοιχτά τραύματα στο κεφάλι ενώ παρευρισκόμενοι βοήθησαν διαδηλωτές που βρίσκονταν σε κατάσταση σύγχυσης.

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, οι διαδηλωτές ήταν κυρίως συριακής και κουρδικής καταγωγής, ενώ κάποιοι από αυτούς κατέληξαν στο νοσοκομείο. Στο σοκαριστικό βίντεο φαίνεται καθαρά πως στα επεισόδια και τις βιαιοπραγίες συμμετέχουν άνδρες του Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

Ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Πίτερ Νούσαμ είπε σε συνέντευξη τύπου χθες ότι η αστυνομία είχε γνώση της ταυτότητας των περισσότερων επιτιθέμενων και διεξάγει έρευνες με την μυστική υπηρεσία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (υπουργείο Εξωτερικών).

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ερντογάν καθώς αυτός έμπαινε στην κατοικία του πρέσβη μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία συζήτησαν τη μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. “Η αστυνομία δεν υπάκουσε σε τουρκικές απαιτήσεις να επέμβει”, μετέδωσε το πρακτορείο, και η ομάδα ασφάλειας του Ερντογάν καθώς και Τούρκοι υπήκοοι επενέβησαν στους διαδηλωτές και “τους διασκόρπισαν”. Η τουρκική πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για δήλωση.

Το καθεστώς Ερντογάν

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία καθώς ο Ερντογάν έχει λάβει σκληρά μέτρα κατά της ελευθερίας του τύπου και των ακαδημαϊκών μετά την προσπάθεια ανατροπής του το 2016. Την Τρίτη ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην καταστολή της ελεύθερης έκφρασης και των διαφωνούντων που έχει επιδείξει ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις, Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια, ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς και τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον “να αποδώσουν ευθύνες” σε συγκεκριμένα άτομα για τις επιθέσεις.

Σε δήλωσή της, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μάριελ Μπάουσερ χαρακτήρισε τη βία “προσβολή στις αξίες της Ουάσιγκτον και των δικαιωμάτων μας ως Αμερικανοί”.

President Donald Trump meets with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the Oval Office of the White House in Washington, Tuesday, May 16, 2017. (AP Photo/Evan Vucci) AP

 

Ο Μεχμέτ Τανκάν, 31, είπε ότι ήταν ένας από μερικές δεκάδες διαδηλωτές έξω από την οικία του πρέσβη φωνάζοντας συνθήματα, κατηγορώντας τον Ερντογάν για υποστήριξη των Ισλαμιστών εξτρεμιστών και για αντίθεση στα πολιτικά δικαιώματα των Κούρδων της Τουρκίας, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια.

Επτά μέλη του προσωπικού ασφάλειας, μερικά από τα οποία οπλοφορούσαν, έσπευσαν και άρχισαν να τον χτυπούν, δημιουργώντας του μώλωπες παντού, είπε τηλεφωνικά ο Τανκάν. Πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά η βία ήταν χειρότερη από την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον το 2016, όταν δημιουργήθηκαν επεισόδια μεταξύ της προσωπικής του φρουράς και των διαδηλωτών. “Την επόμενη φορά μπορούν εύκολα να μας σκοτώσουν. Και τώρα φοβάμαι, επίσης, γιατί δεν ξέρω πώς θα επηρεάσει τη ζωή μου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε ο Τανκάν, ο οποίος ζει στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα