Οι πρώτες εντυπώσεις από την COP26: Λόγια ή πράξεις;

Οι πρώτες εντυπώσεις από την COP26: Λόγια ή πράξεις;
© Suzanne Plunkett-Greenpeace

Οι δηλώσεις των βασικών πρωταγωνιστών της COP26 στη Γλασκώβη, οι πρώτες τους δεσμεύσεις και το "παρασκήνιο".

To NEWS24/7 σε συνεργασία με την Greenpeace μεταφέρει από την Γλασκώβη τις εξελίξεις στην Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Κρίση, COP26.

“Επιλέξτε τη φιλοδοξία. Επιλέξτε την αλληλεγγύη. Επιλέξτε να προστατέψετε το μέλλον μας και να σώσετε την ανθρωπότητα”. Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, παρακίνησε στην εναρκτήρια ομιλία του τους αρχηγούς των κρατών να έρθουν σε συμφωνία για άμεση και ουσιαστική δράση για το κλίμα, γιατί “η αποτυχία θα είναι καταδίκη σε θάνατο”.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της COP, Alok Sharma, επίσης τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, “η επιστήμη είναι ξεκάθαρη ότι το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να κρατήσουμε τον στόχο του 1,5℃ ζωντανό, και να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τελειώνει γρήγορα. Όμως με πολιτική θέληση και δέσμευση, μπορούμε, και πρέπει, να παραδώσουμε ένα αποτέλεσμα για το οποίο ο κόσμος θα μπορεί να είναι περήφανος”.

© Christian Braga-Greenpeace

Τον λόγο πήρε και ο διάσημος Βρετανός παρουσιαστής και οικολόγος, Sir David Attenborough, που πάντα δίνει μάχη για το περιβάλλον και το κλίμα σε κάθε πιθανή ευκαιρία και προκάλεσε συγκίνηση: “Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτή για να φτιάξουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Στη δική μου ζωή, έγινα μάρτυρας μίας τρομερής επιδείνωσης. Στη δική σας, μπορείτε και πρέπει να δείτε μία καταπληκτική ανάκαμψη”.

Πολλά ακόμα ακούστηκαν. Ο Boris Johnson μίλησε σε δραματικό τόνο, αναφέροντας όμως και την ελπίδα για περισσότερη δράση το επόμενο δεκαπενθήμερο. Ταυτόχρονα, στη χώρα του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός αφήνει την πόρτα ανοιχτή για νέες εξορύξεις πετρελαίου και αερίου, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων για τερματισμό των ορυκτών καυσίμων. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είπε ότι η κλιματική κρίση είναι “υπαρξιακή απειλή” και ότι οι ΗΠΑ “θα είναι ηγέτες δίνοντας το καλό παράδειγμα”, όμως πριν λίγες μόλις μέρες δεν βρήκε τη στήριξη στη Γερουσία για να περάσει νέο κλιματικό νόμο.

Στα δικά μας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με την απεξάρτηση από τον άνθρακα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την προστασία οικοσυστημάτων στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικές για εξοικονόμηση ενέργειας, που παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη στη χώρα, δεν αναφέρθηκε τίποτα για την απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο, ούτε για τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις στη χώρα, και τέλος δεν έγινε αναφορά στη δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ.

© Kristian Buus-Greenpeace

Στις πρώτες ανακοινώσεις ήταν και η δέσμευση πολλών ηγετών κρατών να μπει τέλος στην αποψίλωση των παγκόσμιων δασών ως το 2030, ανάμεσά τους και ο Αμαζόνιος, το αρκτικό δάσος του Καναδά και άλλα. Ανάμεσα στους ηγέτες που δεσμεύτηκαν ήταν και ο Jair Bolsonaro, κατά τη διακυβέρνηση του οποίου όμως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου χάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς. Στην ουσία, η δέσμευση αυτή επιτρέπει δέκα ακόμα χρόνια αποψίλωσης, την ώρα που ο Αμαζόνιος ήδη είναι στα όριά του και οι αυτόχθονες πληθυσμοί που τον κατοικούν ζητούν προστασία του 80% του Αμαζονίου μέχρι το 2025.

Όσο συνέβαιναν όλα αυτά, τέσσερις νεαροί ακτιβιστές από χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο Edwin από την Ουγκάντα, η Maria από το Μεξικό, η Farzana από το Μπαγκλαντές και η Jakapita από τη Ναμίμπια, έφταναν στην Γλασκώβη με το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior. Ταυτόχρονα, το μαθητικό κίνημα Fridays for Future έκανε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στην Γλασκώβη κατά τη διάρκεια της COP26. Ο λόγος; Για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες ότι οι νέοι απαιτούν δράση, θέλουν να κληρονομήσουν έναν πλανήτη όσο πιο βιώσιμο γίνεται και ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον τους. Υπάρχουν νέοι στον πλανήτη που ήδη ανησυχούν για το πώς θα είναι η χώρα τους στα λίγα επόμενα χρόνια και δεν μπορούν καν να φανταστούν το μακρινό μέλλον. Για όλους αυτούς τους νέους, αλλά και τους νέους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πρέπει να ενωθούμε και να προστατεύσουμε τον πλανήτη.

*Η Σμαράγδα Σκούλου εργάζεται στο τμήμα Επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα