Οι Ρώσοι στις κάλπες – Αδιαμφισβήτητη η νίκη Πούτιν

Διαβάζεται σε 3'
Οι Ρώσοι στις κάλπες
Οι Ρώσοι στις κάλπες AP Photo/Dmitri Lovetsky

Ξεκίνησε η κούρσα των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία, σήμερα, Παρασκευή (15/3), με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να θεωρείται αδιαμφισβήτητος νικητής.

Στις κάλπες άρχισαν να προσέρχονται οι Ρώσοι πολίτες από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (15/3), προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν μια νέα θητεία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα, 22:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και στην Τσουκότκα, τις δύο απομακρυσμένες περιφέρειες στην άπω ανατολή της Ρωσίας και θα κλείσουν την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα στους κόλπους της ΕΕ.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε διάστημα τριών ημερών, περιλαμβανομένων των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας ή ακόμη της Υπερδνειστερίας, του φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους της Μολδαβίας.

Ημέρα προεδρικών εκλογών για τη Ρωσία
Ημέρα προεδρικών εκλογών για τη Ρωσία (AP Photo)

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 24 χρόνια, κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην “παρεκκλίνουν από το δρόμο” και να ψηφίσουν “πατριωτικά σαυτούς τους δύσκολους καιρούς”.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους αντιμετωπίζει τρεις υποψηφίους, οι οποίοι δεν αντιτίθενται ούτε στην επίθεση στην Ουκρανία ούτε στην καταστολή, που έχει εξαλείψει κάθε φωνή αντιπολίτευσης στη χώρα. Ο μοναδικός αντιπολιτευόμενος που προσπάθησε να είναι υποψήφιος, ο Μπόρις Ναντέζντιν, είδε την υποψηφιότητά του να απορρίπτεται.

“Εκλογές – παρωδία”

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, η οποία ορκίστηκε να συνεχίσει τη μάχη του, κάλεσε τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν, πηγαίνοντας να ψηφίσουν οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Πούτιν.

Κάλεσε επίσης τους Ρώσους, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ίδια ώρα, την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι, για να δείξουν ότι είναι πολλοί. Η έκκληση αυτή προκάλεσε την προειδοποίηση της εισαγγελίας της Μόσχας, η οποία υπογράμμισε χθες, Πέμπτη (14/3), ότι “μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για κάθε μορφή διαμαρτυρίας”.

Η καταστολή των επικριτών του Κρεμλίνου επιταχύνθηκε σαφώς μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο 2022. Οι αρχές έστειλαν στη φυλακή τους περισσότερους αντιπολιτευόμενους και χιλιάδες άλλους Ρώσους, ενώ ώθησαν πολλούς άλλους στην εξορία.

Η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ψηφοφορία αυτή, η οποία θεωρείται σίγουρη, θα του επιτρέψει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2030. Χάρη σε μια συνταγματική αναθεώρηση του 2020, θα μπορέσει να είναι υποψήφιος και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.

Η ψηφοφορία έχει ήδη επικριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατήγγειλαν την «παρωδία εκλογών που οργανώθηκε στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη». Η ουκρανική διπλωματία απηύθυνε έκκληση να απορριφθεί το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, την οποία χαρακτήρισε «φάρσα».

Πολλαπλασιασμός των επιθέσεων

Στη Μαριούπολη, η οποία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, οι εκλογικοί αξιωματούχοι άνοιξαν σήμερα αυτοσχέδια εκλογικά τμήματα πάνω σε μικρά τραπέζια μέσα στο δρόμο και πάνω σε καπό αυτοκινήτων.

Πανό αναρτήθηκαν με το «V» σε κόκκινο, λευκό και μπλε, ένα από τα σύμβολα του στρατού που χρησιμοποιείται ως σήμα υποστήριξης της ρωσικής επίθεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα