Οι σκανδιναβικές χώρες σχεδιάζουν κοινή αεράμυνα για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής

Οι σκανδιναβικές χώρες σχεδιάζουν κοινή αεράμυνα για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής
Μαχητικό αεροσκάφος iStock

Μεγάλης σημασίας συμφωνία υπέγραψαν οι διοικητές της πολεμικής αεροπορίας Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας, καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη των χωρών θα ενεργούν ως μια κοινή σκανδιναβική πολεμική αεροπορία.

Μία ιστορική συμφωνία υπέγραψαν την Παρασκευή (24/03) οι διοικητές της πολεμικής αεροπορίας Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας με σκοπό τη δημιουργία μίας ενιαίας πολεμικής αεροπορίας ενάντια στη ρωσική απειλή.

Οι αρχηγοί των αεροπορικών δυνάμεων στις τέσσερις μεγάλες σκανδιναβικές χώρες, ο Juha-Pekka Keränen της Φινλανδίας, ο Jonas Wikman της Σουηδίας, ο Rolf Folland της Νορβηγίας και ο Jan Dam της Δανίας, υπέγραψαν συμφωνία σύμφωνα με την οποία τα μαχητικά αεροσκάφη τους θα ενεργούν ως μια κοινή σκανδιναβική πολεμική αεροπορία, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση, με κοινό μηχανισμό υποστήριξης, επιμελητεία και προγραμματισμό.

Οι τέσσερις χώρες μετά την ένωση του στόλου τους θα έχουν τελικά περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε εκείνον που έχουν δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Μεγ. Βρετανία.

Συνολικά 143 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στις Σκανδιναβικές χώρες είναι σημαντικά για τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπλέον, οι Σουηδοί θα τοποθετήσουν σταδιακά 60 νέα αεροσκάφη Gripen E και θα διατηρήσουν 60 εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του μαχητικού Gripen C/D.

Ενδεικτικά, η Νορβηγία έχει 57 μαχητικά F-16 και 37 μαχητικά F-35, η Φινλανδία έχει 62 F/A-18 μαχητικά Hornet και 64 μαχητικά F-35, η Δανία έχει 58 μαχητικά F-16 και 27 μαχητικά F-35 και η Σουηδία έχει πάνω από 90 μαχητικά Gripen.

Στην υπογραφή της συμφωνίας, αναφέρει το Reuters, στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα παρευρέθηκε ο αρχηγός της Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επίσης επιβλέπει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι διοικητές των αεροπορικών δυνάμεων στις τέσσερις μεγάλες σκανδιναβικές χώρες συζήτησαν για πρώτη φορά το σενάριο για μία στενότερη συνεργασία σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο στη Σουηδία.

“Θα θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να ενσωματώσουμε περισσότερο την επιτήρηση του εναέριου χώρου μας, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε δεδομένα ραντάρ από τα συστήματα επιτήρησης του άλλου και να τα χρησιμοποιούμε συλλογικά”, είπε ο διοικητής Jan Dam της Δανίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα