Οι θάνατοι στη Λομβαρδία, 5 φορές περισσότεροι από τα θύματα στο Μιλάνο στον Β’ Παγκόσμιο

Οι θάνατοι στη Λομβαρδία, 5 φορές περισσότεροι από τα θύματα στο Μιλάνο στον Β’ Παγκόσμιο
Εικόνα από την βομβαρδισμένη Ιταλία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου AP Photo/U.S. Army Signal Corps

Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται από το ότι οι θάνατοι στην Λομβαρδία από κορονοϊό δεν συγκρίνονται ούτε με τον απολογισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη όσον αφορά στα θύματα του κορονοϊού, που ανέρχονται μέχρι αυτή την ώρα σε 22.745, με την περιοχή που έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο να μην είναι άλλη από την Λομβαρδία.

Μάλιστα, ο ειδικός επίτροπος που έχει διορίσει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Ντομένικο Αρκούρι, αποτύπωσε ανάγλυφα το μέγεθος της τραγωδίας κάνοντας σύγκριση των θυμάτων από τον κορονοϊό σε όλο το γεωγραφικό διαμέρισμα της Λομβαρδίας με εκείνα στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, το Μιλάνο, στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Μεταξύ της 11ης Ιουνίου 1940 και της 1ης Μαΐου 1945 πέθαναν από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου 2 χιλιάδες πολίτες, σε 5 χρόνια.

Σε 2 μήνες στην Λομβαρδία, από τον κορονοϊό πέθαναν 11.851 πολίτες, πέντε φορές περισσότερο”. Τα νούμερα είναι απίστευτα”, τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

“Εκτός από την αλληλεγγύη που οφείλουμε στους Λομβαρδούς και την επίγνωση της σοβαρότητας της έκτακτης ανάγκης σε αυτές τις χώρες, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι βιώνουμε μια μεγάλη τραγωδία, δεν την έχουμε ακόμη νικήσει.

Πρέπει να ενεργήσουμε με προσοχή και σύνεση, καθώς σε αυτούς τους μήνες, θα είναι τρομερό λάθος να μιλάμε για σύγκρουση μεταξύ υγείας και οικονομικής ανάκαμψης.

Ο ειδικός επίτροπος που διόρισε η ιταλική κυβέρνηση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Ντομένικο Αρκούρι Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Χωρίς υγεία, η ανάκαμψη θα ήταν μία απλή αναλαμπή, πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις δύο πτυχές μαζί που δεν έρχονται σε σύγκρουση, αλλά αντιπαραβάλλονται.

Πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά, αλλά να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια του μέγιστου δυνατού αριθμού πολιτών. Χρειαζόμαστε εμπειρία και ευφυΐα”.

Σε ερώτηση δε για το πότε προβλέπει τη χαλάρωση των μέτρων στη χώρα του, είπε: “Αυτές τις μέρες υπήρξαν ατελείωτες συζητήσεις για δύο ζητήματα: πότε θα ξεκινήσει η φάση 2 και πώς θα γίνει.

Θέλω αμέσως να πω ότι δεν εναπόκειται στον Επίτροπο να βρει τις απαντήσεις. Εμείς εργαζόμαστε, δεν σχεδιάζουμε σενάρια, δεν εξαρτάται από εμάς να καθορίσουμε πότε θα είναι δυνατή η πρώτη μείωση των μέτρων περιορισμού.

Δεν χρειάζεται να ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει η φάση 2, έχουμε ένα άλλο καθήκον, να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση αποφασίζει ότι θα ξεκινήσει αυτή η φάση”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα