Οι “βομβιστές της Βοστώνης” είχαν βάλει ως επόμενο στόχο τους την πλατεία Τάιμς Σκουέρ

default image

Τη Νέα Υόρκη σχεδίαζαν να χτυπήσουν οι βομβιστές της Βοστώνης. Σκληρή κριτική στον Ομπάμα για την ασφάλεια των ΗΠΑ

Οι δύο άνδρες τσετσενικής καταγωγής, που θεωρούνται ύποπτοι για τη διπλή βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, αποφάσισαν, αφότου το FBI έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους, να οδηγήσουν μέχρι το Μανχάταν και να “φυτέψουν” εκρηκτικά στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι.

Το σχέδιό τους κατέρρευσε όταν συνειδητοποίησαν ότι το αυτοκίνητο που είχαν κλέψει δεν είχε αρκετή βενζίνη ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους, είπε ο επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Ρέι Κέλι. Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι αυξημένα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι, το σχέδιο των Τσετσένων βομβιστών αποδεικνύει ότι η Νέα Υόρκη συνεχίζει να αποτελεί στόχο.

Ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις στη Βοστώνη σκιαγραφούν ένα “μη αποτελεσματικό” σύστημα εθνικής ασφάλειας.

Αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαντήσει στο ερώτημα εάν είχε επίγνωση για την ύπαρξη των δύο υπόπτων πριν από το τραγικό γεγονός, που κόστισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμα 264.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το FBI να ανακρίνει το 2011 τον μεγαλύτερο αδελφό, Ταμερλάν Τσαρνάεφ. Ο 26χρονος πέθανε την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τις αρχές.

Ο επιζών αδελφός του, Τζόχαρ Τσαρνάεφ 19 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βοστόνης, αποκάλυψε στους ανακριτές το υποτιθέμενο σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στην Τάιμς Σκουέρ.

“Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Τζόχαρ αποκάλυψε ότι αυτός και ο αδελφός του αποφάσισαν, χωρίς να το έχουν προμελετήσει, να θέσουν ως επόμενο στόχο τους την πλατεία Τάιμς Σκουέρ”, δήλωσε ο Κέλι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. “Σκόπευαν να μεταβούν στην Τάιμς Σκουέρ το ίδιο κιόλας βράδυ. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό κατέρρευσε όταν συνειδητοποίησαν ότι το όχημα το οποίο είχαν παραβιάσει, αναγκάζοντας τον ιδιοκτήτη να οδηγήσει, δεν είχε αρκετή βενζίνη ώστε να φτάσουν στον στόχο τους. Τότε ανάγκασαν τον οδηγό να σταματήσει στο κοντινότερο πρατήριο βενζίνης”, είπε ο Κέλι.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δύο άνδρες μετέφεραν μαζί τους έξι εκρηκτικές συσκευές. Όταν σταμάτησαν για να γεμίσουν με καύσιμα το αυτοκίνητο, ο οδηγός του οχήματος διέφυγε και ειδοποίησε τις αρχές. Η καταδίωξη ξεκίνησε αργά το βράδυ, όπου οι ύποπτοι εντοπίστηκαν στην πόλη Ουότερτάουν και συνεπλάκησαν με τους αστυνομικούς. Τα αδέλφια Τσαρνάεφ εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν με πυροβολισμούς. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ένας αξιωματικός της αστυνομίας έπεσε νεκρός, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τζοχάρ, εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Βοστόνης, εξαιτίας τραυμάτων που έφερε από πυροβολισμούς. Ο 19χρονος υποστήριξε στους ανακριτές ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις και πως καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν εμπλέκεται σε αυτές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα