Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν στο αεροπλανοφόρο “Άιζενχαουερ” των ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 3'
Tο αεροπλανοφόρο “Άιζενχαουερ”
Tο αεροπλανοφόρο “Άιζενχαουερ” AP @Nicolas Nanev

Η επίθεση των Χούθι κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου έρχεται ως απάντηση στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα, ως απάντηση για τα πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή (31/5), ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σάρι.

Σημειώνεται πως από τα έξι αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 41, περιλαμβανομένων αμάχων, όπως ανέφερε ο Σάρι σε τηλεοπτική δήλωση. Τα πλήγματα στην επαρχία Χοντέιντα έθεσαν στο στόχαστρο το λιμάνι Σαλίφ, ένα κτίριο ραδιοφωνικού σταθμού στην περιοχή Αλ-Χοκ, τον καταυλισμό Γαλίφα και δύο κατοικίες, πρόσθεσε.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, “κεντρική διοίκηση”), ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν 13 στόχους σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

“Νόμιμη άμυνα” χαρακτήρισε ο Σούνακ την επίθεση Βρετανίας – ΗΠΑ στην Υεμένη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε από την πλευρά του πως οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο “της νόμιμης άμυνας απέναντι στη μόνιμη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι Χούθι”, υποστηρίζοντας πως οι Χούθι έχουν εξαπολύσει 197 επιθέσεις από τον Νοέμβριο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η κοινή επιχείρηση είχε στόχο τρεις τοποθεσίες στην πόλη λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, στις οποίες, όπως σημείωσε, στεγάζονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και όπλα επιφανείας αέρος.

“Όπως πάντα, υπήρξε η μέγιστη φροντίδα στον προγραμματισμό των πληγμάτων για να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους αμάχους ή για μη στρατιωτικές υποδομές”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. “Η διεξαγωγή των πληγμάτων στο σκοτάδι θα πρέπει επίσης να μετρίασε περαιτέρω οποιουσδήποτε τέτοιους κινδύνους”, πρόσθεσε.

“Ήταν στυγνή επίθεση” λένε οι Χούθι

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, είπε πως τα πλήγματα ήταν μια “στυγνή επίθεση” εναντίον της Υεμένης ως τιμωρία για την υποστήριξή της στη Γάζα.

“Η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας (…) Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με την κλιμάκωση”, έγραψε ο Μοχάμεντ Αλ-Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι, στον λογαριασμό του στο X.

Το Ιράν, σύμμαχος των Χούθι, καταδίκασε από την πλευρά του, τα πλήγματα τα οποία χαρακτήρισε ‘παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης… των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Οι επιτιθέμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Υεμένης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί.

Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης και τις πολυπληθέστερες περιοχές της, εξαπολύουν επιθέσεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν προκαλέσει αμερικανικά και βρετανικά αντίποινα από τον Φεβρουάριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα