ΟΗΕ: 130 χώρες δεν έχουν πάρει ούτε μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό

ΟΗΕ: 130 χώρες δεν έχουν πάρει ούτε μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες AP

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έφερε στη δημοσιότητα πολύ σημαντικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια πηγαίνουν μόνο στις χώρες που μπορούν να πληρώσουν.

To τεράστιο θέμα της ανισότητας στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό ανέδειξε σε σημαντική ομιλία του ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αποκάλυψε ότι των 75% εμβολιών έχουν χορηγηθεί σε 10 μόνο χώρες ενώ συμπλήρωσε ότι 130 χώρες δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής ούτε μία δόση.

Για να αποκατασταθεί μία μίνιμουμ ισορροπία, ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρότεινε την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός παγκόσμιου σχεδίου εμβολιασμών το οποίο θα έχει ως πρώτο στόχο του να “διαχύσει” εμβόλια σε όλες τις χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα σ’ αυτές που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Κάλεσε, επίσης, τους G20 να δημιουργήσουν μία ειδική ομάδα δράσης έκτακτης ανάγκης που θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες, προς το παρόν, δρουν με όρους αγοράς παρέχοντας εμβόλια σ’αυτούς που μπορούν να πληρώσουν.

Χαρακτηριστικό της ανισότητας τέλος είναι και το γεγονός ότι μόλις το 1% των εμβολίων έχει χορηγηθεί στις 32 χώρες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα