ΟΗΕ: "Αναίτια και δυσανάλογη χρήση βίας στη Βολιβία"

Επεισόδια αστυνομικών δυνάμεων και υποστηρικτών του Έβο Μοράλες στη Σακάμπά της Βολιβίας
Επεισόδια αστυνομικών δυνάμεων και υποστηρικτών του Έβο Μοράλες στη Σακάμπά της Βολιβίας AP

Για "υπερβολική χρήση βίας" που θα μπορούσε να οδηγήσει "στην παρεκτροπή της κατάστασης" κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε το Σάββατο «την αναίτια και δυσανάλογη χρήση βίας στην Βολιβία από το στρατό και την αστυνομία».

Αυτή η υπερβολική χρήση βίας «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρεκτροπή της κατάστασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

ADVERTISING

Η Ύπατη Αρμοστής υπενθυμίζει ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την Βολιβία, 14 μετά την φυγή του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες στο Μεξικό εδώ και έξι ημέρες.

«Οι πρώτοι θάνατοι οφείλονταν κυρίως στις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντιτιθέμενων διαδηλωτών, αλλά οι πιο πρόσφατοι φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα αναίτιας και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία και τον στρατό».

«Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη διότι, αντί να κατευνάζει την βία, μπορεί να την επιδεινώσει περαιτέρω», εξηγεί η Μισέλ Μπατσελέτ. «Η κατάσταση στην Βολιβία θα μπορούσε να εκτροχιασθεί εάν οι αρχές δεν την διαχειρισθούν με επιδεξιότητα και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την χρήση βίας και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πέντε αγρότες υποστηρικτές του Έβο Μοράλες σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε προάστιο της Κοτσαμπάμπα, προπύργιο του πρώην προέδρου, όπου συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους χιλιάδες διαδηλωτές με τις δυνάμεις ασφαλείας που τους εμπόδιζαν να κινηθούν προς το κέντρο της πόλης.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τους πέντε θανάτους και κατήγγειλε «την χρήση δυσανάλογης αστυνομικής και στρατιωτικής βίας» για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Μισέλ Μπατσελέτ καταγγέλλει επίσης «μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις», δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι κρατούνται από τις 21 Οκτωβρίου «πολλοί από τους οποίους (συνελήφθησαν) τις τελευταίες ημέρες».

Η Ύπατη Αρμοστής ζητεί από τις βολιβιανές αρχές να ανακοινώσουν τον αριθμό των συλληφθέντων, των τραυματιών και των νεκρών και απαιτεί «ταχεία, αντικειμενική, διαφανή και πλήρη » έρευνα για τα γεγονότα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βολιβία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βολιβία: Είναι το λίθιο, ηλίθιε!

Βολιβία: Πέντε υποστηρικτές του Μοράλες νεκροί σε συγκρούσεις - Η κυβέρνηση σιωπά

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μοράλες: "Ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας"

SHARE:

24Media Network