ΟΗΕ: Ο συριακός στρατός βομβάρδισε την πηγή πόσιμου νερού της Δαμασκού

ΟΗΕ: Ο συριακός στρατός βομβάρδισε την πηγή πόσιμου νερού της Δαμασκού

Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν τον βομβαρδισμό της πηγής πόσιμου νερού της Δαμασκού, από το συριακό στρατό. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου που στέρησε το νερό από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους

Η πολεμική αεροπορία της Συρίας βομβάρδισε σκοπίμως τον Δεκέμβριο τις πηγές υδροδότησης της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου που στέρησε το νερό σε 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους στη συριακή πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, συνέχισε η Επιτροπή, η οποία επεσήμανε ότι δεν εντόπισε αποδείξεις για την ηθελημένη μόλυνση των αποθεμάτων νερού ή την καταστροφή τους από τις ένοπλες οργανώσεις (σ.σ.: όπως είχε καταγγείλει εκείνη την εποχή η συριακή κυβέρνηση).

Οι Σύροι αντάρτες έλεγχαν τις πηγές στην κοιλάδα Ουάντι Μπαράντα, βορειοδυτικά της Δαμασκού από το 2012 και αντιμετώπισαν μια μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού και των συμμάχων του, παρά τη συμφωνία για εκεχειρία. Οι αντάρτες αποσύρθηκαν από την περιοχή στο τέλος Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή, υπό τον Βραζιλιάνο ερευνητή Πάουλο Πινέιρο, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που υπέφεραν από τη μόλυνση του νερού στις ή πριν τις 23 Δεκεμβρίου, όταν η συριακή πολεμική αεροπορία έπληξε τις πηγές αλ Φίτζα.

«Αν και η παρουσία ένοπλων μαχητών στις πηγές τις καθιστούσε στρατιωτικό στόχο, η εκτεταμένη ζημιά που υπέστησαν είχε καταστροφικές επιπτώσεις για περισσότερους από 5 εκατομμύρια αμάχους σε περιοχές που ελέγχονταν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, οι οποίοι στερήθηκαν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περισσότερο από έναν μήνα», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

"Η επίθεση ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου καθώς αφορούσε επίθεση εναντίον αντικειμένου που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού και επιπλέον παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας των επιθέσεων" συνεχίζει η έκθεση.

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής βασίζονται σε συνεντεύξεις με πολίτες και δορυφορικές εικόνες, καθώς και σε πληροφορίες που είναι διαθέσιμες.

Η έκθεση αυτή, που καλύπτει την περίοδο μεταξύ της 21ης Ιουλίου 2016 και της 28ης Φεβρουαρίου 2017, δημοσιεύεται λιγότερες από δύο εβδομάδες αφού μια επιτροπή ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος του συριακού στρατού βομβάρδισε σκοπίμως μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας τον θάνατο 14 ανθρώπων.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένα αεροσκάφος, πιθανόν συριακό ή ρωσικό, βομβάρδισε την έδρα της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Ιντλίμπ, καταγγέλλεται στη σημερινή έκθεση.

Η Επιτροπή επίσης κατέγραψε τη χρήση αερίου χλωρίνης σε πολλές περιπτώσεις από τις κυβερνητικές ή τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στα προάστια της Δαμασκού και την επαρχία Ιντλίμπ.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτές τις επιθέσεις, τονίζεται στην έκθεση.

(Φωτογραφία: SANA via AP, Με πληροφορίες από ΑΠΕ)  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Unicef: Το 2016 η χειρότερη χρονιά του εμφυλίου για τα παιδιά

Χώρα χωρίς μέλλον. Το τοξικό άγχος βασανίζει τα παιδιά της Συρίας

Μοσούλη: Πάνω από 45.000 οι εκτοπισμένοι από τις μάχες

SHARE:

24Media Network