ΟΗΕ: Σημαντική η επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας από το ISIS

ΟΗΕ: Σημαντική η επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας από το ISIS

Ο γγ του ΟΗΕ χαιρετίζει την επανάκτηση της Παλμύρας από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και απευθύνει κλήση για την προστασία του μνημείου

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν χθες χαιρέτισε την επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, και απηύθυνε κλήση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές.

Σε συνέντευξη τύπου στην Ιορδανία, ο Μπαν είπε ότι ήταν "ενθαρρυντικό" ότι ο χώρος, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς δεν βρίσκεται πια στα χέρια εξτρεμιστών και ότι η συριακή κυβέρνηση "είναι τώρα σε θέση να διατηρήσει και προστατέψει αυτόν τον κοινό ανθρώπινο πολιτιστικό θησαυρό".

Το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 και κατέστρεψε τον εντυπωσιακό ναό του Βήλου και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, καθώς και αρκετούς πύργους που αποτελούσαν μνημεία στους νεκρούς, τα οποία οι τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον χώρο, όπου οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν μεταξύ άλλων και τον πρώην διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ, χθες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Isis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συγχαρητήρια Πούτιν σε Άσαντ για την ανακατάληψη της Παλμύρας

Συρία:Οι δυνάμεις του Άσαντ ανακατέλαβαν την Παλμύρα

Συρία: Άσαντ και 'συμμαχικές' δυνάμεις ανακατέλαβαν συνοικίες στην Παλμύρα

SHARE: