Όλη η Ευρώπη κι ο Σαμαράς κι ο Τσίπρας στο Παρίσι την Κυριακή. Ψάχνουν ακόμα τη συνεργό του Κουλιμπαλί

default image

Ραντεβού στο Παρίσι την Κυριακή για τους ηγέτες της Ευρώπης. Οι Αρχές αναζητούν τη γυναίκα συνεργό του Κουλιμπαλί. Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για ακόμη έναν δράστη

Ειδικές δυνάμεις σκότωσαν χθες τους αδελφούς Κουασί, τους δύο τζιχαντιστές που κατηγορούνταν για τη σφαγή στην εφημερίδα Σαρλί Εμπντό, κι απελευθέρωσαν σώο ένα πρόσωπο που κρατούσαν όμηρο,

Οι δυνάμεις της αστυνομίας σκότωσαν επίσης και τον άνδρα που είχε πάρει ομήρους σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο, όπου μετά την αστυνομική επιχείρηση βρέθηκαν οι σοροί τεσσάρων ακόμη ανθρώπων.

Ο ένοπλος που κράτησε ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ήταν ένας άνδρας 32 ετών που φέρεται να πυροβόλησε και να σκότωσε μια νεαρή γυναίκα αστυνομικό στο Μονρούζ, ένα νότιο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, και να τραυμάτισε άλλο ένα πρόσωπο.

Μετά την χθεσινή επιχείρηση, οι Αρχές ακόμη αναζητούν τη γυναίκα-σύντροφο και συνεργό του καθώς και ακόμη έναν συνεργό που φέρεται να διέφυγε από το παντοπωλείο.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Περίπου 30 πελάτες που βρίσκονταν στο εβραϊκό παντοπωλείο όταν εισέβαλε ο ένοπλος τζιχαντιστής, το μεσημέρι της Παρασκευής, κατάφεραν να γλιτώσουν επειδή κρύφτηκαν για πέντε ώρες σε μια παγωμένη αποθήκη, με θερμοκρασίες που έφταναν τους -3 βαθμούς Κελσίου, δύο ορόφους κάτω από το έδαφος.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα DailyMail, όταν άκουσαν τους ήχους από τους πυροβολισμούς, έτρεξαν στο δεύτερο υπόγειο για να κρυφτούν. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο 36χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών Γιοχάν Ντορέ, κατάφερε να επικοινωνήσει με φίλο του για να τον ειδοποιήσει ότι είναι κρυμμένοι για να γλιτώσουν από τον ένοπλο άνδρα.

Και ο Σαμαράς στο Παρίσι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία συμπαράστασης που οργανώνεται την Κυριακή στο Παρίσι, ενώ όπως ανακοινώθηκε στην πορεία θα παραβρεθεί στη και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Το πρωί του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί την Κυριακή στη Γαλλική πρωτεύουσα.

Την πρόσκληση του προέδρου Ολάντ αποδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. “Αποδέχθηκα την πρόταση να συμμετάσχω στην πορεία ενότητας, αυτήν την Κυριακή στο Παρίσι, για να τιμήσουμε τις αξίες που εκπροσωπεί η Σαρλί Εμπντό”, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται την Κυριακή στο Παρίσι για να στηρίξει τον γαλλικό λαό. “Ισπανία και Γαλλία μαζί κατά της τρομοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας”, έγραψε ο Ραχόι στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι θα δώσει και αυτός το παρών.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Παρίσι

Μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή θα πάρει μέρος στην αυριανή μεγάλη πορεία κατά της τρομοκρατίας που θα γίνει στο Παρίσι.

Το μήνυμα της Μέρκελ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία “εντυπωσιάστηκε από την ενότητα του γαλλικού λαού”, αναμένεται να συμμετάσχει την Κυριακή στην πορεία που οργανώνεται μετά την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα.

“Πιστεύω ότι θα είναι μία σημαντική ένδειξη για την γαλλογερμανική φιλία το να είμαστε μαζί αυτές τις ώρες”, σημείωσε η Μέρκελ σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Αμβούργο (βόρεια).

“Έχω εντυπωσιαστεί από την ενότητα την οποία έδειξε ο γαλλικός λαός αντιμετωπίζοντας αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις” συνέχισε η καγκελάριος, την οποία θα συνοδεύσει στο Παρίσι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

“Σκεφτόμαστε ιδιαίτερα τους πολίτες της Γαλλίας, τα θύματα” είχε δηλώσει η Γερμανίδα καγκελάριος νωρίτερα, μετά το αιματηρό τέλος που είχαν οι δύο καταστάσεις ομηρίας που εκτυλίχθηκαν ταυτόχρονα στη Γαλλία, στο Παρίσι και στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τις ίδιες “αξίες”, προσέθεσε: “Όταν οι αξίες αυτές απειλούνται, τότε το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι: “πρέπει να μείνουμε ενωμένοι” υπογράμμισε η Άγγελα Μέρκελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα