Ολλανδία: Επιστρέφει έργα τέχνης στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα

Ολλανδία: Επιστρέφει έργα τέχνης στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα
Το Κανόνι του Kandy από την Σρι Λάνκα AP

Δύο μουσεία της Ολλανδίας επιστρέφουν αντικέιμενα και έργα τέχνης, τα οποία λεηλατήθηκαν στην αποικοκρατία, στις χώρες της Σρι Λάνκα και της Ινδονησίας.

Η Ολλανδία επιστρέφει έργα τέχνης στη Σρι Λάνκα και την Ινδονήσια, ανάμεσα στα οποία είναι ένα πλούσια διακοσμημένο κανόνι αλλά και μέταλλα και κοσμήματα, τα οποία αποκτήθηκαν με τη βία κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Ειδικότερα, η ολλανδική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την αποκατάσταση 478 “πολιτιστικών αντικειμένων”, σύμφωνα με το AP. Η επιστροφή των λεηλατημένων έργων είναι μια τακτική κάποιων εθνών της Δύσης ως μέρος ενός απολογισμού για τις βαύναυσες πρακτικές που εφαρμόζονταν στην αποικιοκρατία.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ολλανδίας, Gunay Uslu, δήλωσε: Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που, με βάση τη συμβουλή της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αντικειμένων από το Αποικιακό Πλαίσιο, επιστρέφουμε αντικείμενα που δεν έπρεπε ποτέ να βρεθούν στην Ολλανδία”.

Η επιτροπή συστάθηκε το 2022, για να αξιολογήσει τα αιτήματα των χωρών για αποκατάσταση αντικειμένων σε κρατικά μουσεία. Τα περισσότερα προκύπτουν από την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και τη Νιγηρία.

Κανόνι του Kandy – Το κυριότερο αντικείμενο που επεστράφη στην Σρι Λάνκα

Ένα από τα κυριότερα έργα των αντικειμένων, που αποκτήθηκαν με τη βία και τα οποία επιστράφηκαν στη Σρι Λάνκα, είναι το κανόνι του Kandy, ένα τελετουργικό όπλο από μπρούτζο, ασήμι, χρυσό και διακοσμημένο με ένθετα στοιχεία ρουμπινιών. Η κάνη είναι έχει πάνω της τα σύμβολα του βασιλιά του Kandy: έναν ήλιο, μία ημισέληνο και ένα λιοντάρι.

Το κανόνι βρίσκεται στη συλλογή του Rijksmuseum, του εθνικού μουσείου τέχνης και ιστορίας, από το 1800. Το μούσειο είπε ότι το κανόνι λεηλατήθηκε από τα στραεύματα του Ολλανδικού Λόχου Ανατολικών Ινδιών, στη διάρκεια της πολιορκίας του Kandy το 1765.

Ο διευθυντής του μουσείου, Taco Dibbits, περιέγραψε την απόφαση της επιστροφής του κανονιού και πέντε άλλων κομματιών “ένα θετικό βήμα σε συνεργασία με τη Σρι Λάνκα”.

Για τις 10 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί μια τελέτη επίσημης παράδοσης των λεηλατημένων αντικειμένων στην Ινδονησία στο Μουσείο Volkenkunde στο Leiden, συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογής κοσμημάτων γνωστών ως θησαυρός του Lombok που λεηλατήθηκε από το νησί Lombok.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα