Ολλανδία: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς

Διαβάζεται σε 4'
Geert Wilders
Geert Wilders AP Photo/Peter Dejong, file

«Ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης», ο Γκέερτ Βίλντερς, πέτυχε μία νίκη-σοκ στην Ολλανδία, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο μπλοκ.

Ο Χερτ Βίλντερς ή αλλιώς “Τραμπ της Ολλανδίας” κατάφερε να αναδειχθεί νικητής των εθνικών εκλογών την Τετάρτη (22/11), με το PVV (Κόμμα της Ελευθερίας), σηματοδοτώντας μια έντονη στροφή προς την άκρα δεξιά τόσο στην Ολλανδία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων ο Χερτ Βίλντερς έχει υιοθετήσει ανοιχτά μία ισλαμοφοβική ρητορική, κάνοντας λόγο για “ισλαμική εισβολή” στη Δύση, ενώ έχει δεσμευτεί πως θα κάνει δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.

Η θέση του Βίλντερς στον πρωθυπουργικό θώκο δεν είναι δεδομένη

Σύμφωνα με τους TIME, η πρωτιά του Βίλντερς μπορεί να του χαρίσει μία πλεονεκτική θέση στη συζήτηση των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο η προοπτική να εισέλθει στην ολλανδική κυβέρνηση δεν είναι δεδομένη.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν κάποιο από τα δεκαπέντε κόμματα που εκλέχθηκαν στο ολλανδικό κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να συνάψει συνασπισμό με τον Βίλντερς, κάτι που ορισμένα, όπως η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων που κέρδισε τη δεύτερη θέση στην εκλογική κούρσα, έχουν αποκλείσει.

Θα χάσει η Ουκρανία έναν πιστό σύμμαχο;

Αλλά ανεξάρτητα από το αν ο ακροδεξιός πολιτικός κερδίσει είτε τη θέση του πρωθυπουργού είτε μία θέση στην κυβέρνηση της χώρας, το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών είναι ιδιαίτερα κακό νέο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη, ομοϊδεάτες πολιτικοί του Βίλντερς στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία χάρηκαν με την ενίσχυση μιας ακόμη εθνικιστικής φωνής στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Εκτός από την καμπάνια για ένα δημοψήφισμα υπέρ του “Nexit”, στα πρότυπα του βρετανικού Brexit, ο Βίλντερς έχει ταχθεί επίσης υπέρ του τερματισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της Ε.Ε. και, ίσως το πιο ανησυχητικό από όλα, υπέρ της διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

 

Ωστόσο, αναλυτές που μίλησαν στο TIME ξεκαθάρισαν ότι η προοπτική να σταματήσει η Ολλανδία τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία παραμένει απίθανη, με ή χωρίς τον Βίλντερς στην εξουσία.

Όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, η ολλανδική κυβέρνηση διέθεσε πρόσφατα επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, με αποτέλεσμα η συνολική υποστήριξη της Χάγης προς την Ουκρανία να ανέρχεται σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εκλογή Βίλντερς δυσκολεύει τη στάση της ΕΕ στο μεταναστευτικό

“Αν ο Βίλντερς μπει στην ολλανδική κυβέρνηση, θα υπάρξει μια πολύ πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ στο μεταναστευτικό και την πολιτική ασύλου”, δήλωσε ο Ben Coates, συγγραφέας του βιβλίου “Why the Dutch are Different” (Γιατί οι Ολλανδοί είναι διαφορετικοί), σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν πολύ πιο δύσκολο εταίρο στην Ολλανδία, συγκριτικά με τον τέως πρωθυπουργό, Ρούτε.

Αλλά ακόμη και αν ο Βίλντερς αποκλειστεί από την κυβέρνηση και η χώρα καταλήξει σε έναν πιο αριστερό συνασπισμό, όπως αυτός του οποίου ηγείται ο Φρανς Τίμερμανς, ο Coates υποστηρίζει ότι ο Βίλντερς θα έχει και πάλι τη δυνατότητα να “κατευθύνει τη συζήτηση και να την πλαισιώσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να απομακρύνει τη χώρα από τα φιλοευρωπαϊκά ιδεώδη”.

 

Οι συζητήσεις για τη νέα σύνθεση της ολλανδικής κυβέρνησης ίσως διαρκέσουν μήνες.

Η Sarah de Lange, καθηγήτρια πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, δήλωσε στο TIME ότι, αν και ο αποκλεισμός του μεγαλύτερου κόμματος από την κυβέρνηση δεν είναι κάτι εντελώς πρωτοφανές, παρ’ όλα αυτά θα ήταν μία επικίνδυνη εξέλιξη, δεδομένου του εκλογικού σώματος που στήριξε τον ακροδεξιό πολιτικό.

“Αν επιτευχθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού, θα περιλαμβάνει πιθανότατα τέσσερα ή και πέντε κόμματα, γεγονός που θα καθιστούσε την κυβέρνηση ευάλωτη στη διάσπαση.

Αν αυτά τα κόμματα αποκλείσουν τον Βίλντερς από την κυβέρνηση, αυτό ενδεχομένως να αυξήσει τα ποσοστά δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων απέναντι στη δημοκρατία και τη λειτουργία της και να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του ακόμα περισσότερο, καθώς θα αποκλειστεί το κόμμα που κατάφερε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές. Κάτι που θα ενισχύσει τη λαϊκιστική αφήγηση του Βίλντερς, ότι υπάρχει μια πολιτική ελίτ που προσπαθεί να τον κρατήσει μακριά από την εξουσία”, δήλωσε η de Lange.

Πάντως, το δημοσίευμα των TIME καταλήγει εμφατικά, σημειώνοντας πως “αν οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την άνοδο της σκληροπυρηνικής δεξιάς στην Ολλανδία και για το τι αυτή προμηνύει για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δεν το δείχνουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα