“Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου και θέλω να παραδοθώ”

default image

Για πρώτη φορά μετά τη σφαγή της Ουτόγια και το λουτρό αίματος που προκάλεσε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, δίνεται στη δημοσιότητα η συνομιλία που είχε ο μακελάρης με τον αξιωματικό που απάντησε στο τηλεφώνημά του (Vid)

Στη δημοσιότητα δόθηκε για πρώτη φορά η ηχογράφηση του τηλεφωνήματος του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στην αστυνομία, κατά το οποίο προτείνει την παράδοσή τους στις αρχές μετά τη δολοφονική του επίθεση στο νησί Ουτόγια.

Είναι η πρώτη φορά που οι Νορβηγοί είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τη φωνή του ακροδεξιού φονταμενταλιστή ο οποίος στις 22 Ιουλίου σκότωσε οκτώ άτομα σε βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και σκότωσε άλλα 69 άτομα σε κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια, στην πλειονότητά τους εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Κατά τη συνομιλία του με τις αρχές, ο 32χρονος συστήνεται ως «Διοικητής Άντερς Μπρέιβικ του νορβηγικού αντικομουνιστικού αντιστασιακού κινήματος» και λέει στον χειριστή της υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης ότι θέλει να παραδοθεί, αλλά κλείνει το τηλέφωνο όταν τον πιέζουν να δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Μπρέιβικ: “Γεια σας, το όνομά μου είναι διοικητής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, της νορβηγικής αντί-κομμουνιστικής αντίστασης. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ουτόγια και θέλω να παραδοθώ”.

Αστυνομικός: “ΟΚ. Από ποιον αριθμό τηλεφωνείτε”

Μπρέιβικ: “Τηλεφωνώ από κινητό”

Αστυνομικός: “Από το προσωπικό σας κινητό;”

Μπρέιβικ: “Δεν είναι δικό μου. Είναι άλλο κινητό”

Αστυνομικός: “Πείτε μου πάλι, ποιο είναι το όνομα σας;”

Έπειτα, αφότου συνέχισε να πυροβολεί τους νεαρούς κατασκηνωτές για άλλα 20 λεπτά, τηλεφώνησε και πάλι στην αστυνομία. “Ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου… οπότε θέλω να… παραδοθώ”, δήλωσε, και ισχυρίστηκε ότι μέλος της κοινότητας των Ναϊτών.

Ο Μπρέιβικ πραγματοποίησε την κλήση περίπου 50 λεπτά αφότου έφτασε στην Ουτόγια, όπου μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, άνοιξε πυρ στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της χώρας. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι είχε προσπαθήσει τουλάχιστον δέκα φορές να καλέσει την αστυνομία από την Ουτόγια, αλλά κατάφερε να βγάλει γραμμή μόνο δύο φορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα