Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για αδειοδότηση τριών τεμαχίων στην ΑΟΖ Κύπρου

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για αδειοδότηση τριών τεμαχίων στην ΑΟΖ Κύπρου

Με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα ύψους 103,5 εκατ. ευρώ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αδειοδότηση στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις 17 Μαρτίου αναμένεται επικύρωση από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να υπογραφούν τα συμβόλαια με τις εταιρείες. Οι επιλεγέντες προσφοροδότες είναι: Για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε ότι με την υπογραφή των συμβολαίων η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει άμεσα έσοδα ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις ενδεχομένως να αρχίσουν και εντός του 2017, εξηγώντας ότι πρέπει να προηγηθούν οι σεισμογραφικές έρευνες.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, τόσο για την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για την ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. «Πιστεύω, ενδυναμώνεται η προοπτική για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Ιδιαίτερα, ΑΝ δει κανείς τα ερευνητικά προγράμματα που έχουν προταθεί και συμφωνηθεί, θα διαπιστώσει ότι οι εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα της κυπριακής ΑΟΖ», τόνισε.

Αναφορικά με τη γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», ο υπουργός Ενέργειας την τοποθέτησε τον Ιούνιο του 2017, οπότε θα είναι διαθέσιμα τα γεωτρύπανα.

Για το τεμάχιο 11, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αίτηση της εταιρείας Total για εκχώρηση 50% των δικαιωμάτων της στην ΕΝΙ. «Με αυτό τον τρόπο, ενώ θα παραμείνει διαχειριστής η Total, θα έχουμε μία καινούρια εικόνα και στο τεμάχιο 11 που θα αφορά όχι μόνο την Total, αλλά και την ΕΝΙ σε ποσοστό 50%», πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφίας: Φιλελεύθερος

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χριστοδουλίδης στο NEWS 247: Να σεβαστεί η Τουρκία τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Φυσικό αέριο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδος

Κύπρος: Statoil και ExxonMobil κατέθεσαν προσφορά για το οικόπεδο 10

SHARE: