Ομπάμα: "Η καγκελάριος δεν χρειάζεται ν' ανησυχεί για τις παρακολουθήσεις"

Ομπάμα: "Η καγκελάριος δεν χρειάζεται ν' ανησυχεί για τις παρακολουθήσεις"

Τι διαβεβαιώνει τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας "δεν χρειάζεται ν' ανησυχεί" για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών των Γερμανών πολιτών "όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος των ΗΠΑ", σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική τηλεόραση.

"Όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ, η καγκελάριος δεν χρειάζεται ν' ανησυχεί" για τις παρακολουθήσεις, είπε ο Ομπάμα στη συνέντευξή του στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί γύρω στα μεσάνυχτα απόψε, όμως το κανάλι πρόβαλε ορισμένα αποσπάσματα νωρίτερα.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι δύο χώρες διατηρούν μια "σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης" την οποία δεν επιθυμεί να βλάψει "μέσω ενός μηχανισμού παρακολουθήσεων".

Η συνέντευξη αυτή θα μεταδοθεί μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη μεταρρύθμιση των μεθόδων παρακολούθησης και για την περικοπή των εξουσιών της NSA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας που κατηγορείται ότι κατασκόπευε ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και την καγκελάριο Μέρκελ.

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του Ομπάμα σημειώνοντας "το γεγονός ότι θα γίνονται περισσότερο σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων και η προστασία των δεδομένων τους, κυρίως όσον αφορά τους μη Αμερικανούς πολίτες". Ωστόσο σήμερα διατυπώθηκαν και ορισμένα επικριτικά σχόλια. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, που προέρχεται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου, χαρακτήρισε "τεχνικές" τις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι δεν επιλύουν, "δυστυχώς, το πραγματικό πρόβλημα".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας, είπε πάντως ότι το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου αποτελούν "ένα πρώτο βήμα".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρετανοί και Αμερικανοί παρακολουθούσαν και Ισραηλινό πρόεδρο

Ομπάμα: Σταματήστε να παρακολουθείτε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

SHARE:

24Media Network