Ομπάμα και Ερντογάν βάζουν σε κοινό στόχαστρο τον PKK και ενισχύουν τους αντάρτες της Συρίας

Ομπάμα και Ερντογάν βάζουν σε κοινό στόχαστρο τον PKK και ενισχύουν τους αντάρτες της Συρίας

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ομπάμα για συνεργασία στη Συρία. Η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει κι άλλα πυρομαχικά στους αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησαν τηλεφωνικώς για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και για το τι μπορεί να γίνει σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ερντογάν.

"Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση στο Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) και να ενισχυθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Τουρκία κατά των απειλών που αντιμετωπίζει.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου προέδρου προστίθεται εξάλλου ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στις επιθέσεις των ενόπλων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι ο αμερικανικός στρατός προτίθεται να ρίξει κι άλλα πυρομαχικά στους αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, μετά τη ρίψη την Κυριακή περίπου πενήντα τόνων πυρομαχικών.

"Θα γίνουν κι άλλες ρίψεις, αλλά μόνον αν μπορούν να αποδείξουν ότι χρησιμοποίησαν (τα πυρομαχικά) με αποτελεσματικό τρόπο κατά του ΙΚ", σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Όσο περισσότερα αποτελέσματα δείχνουν, τόσο οι παραδόσεις θα γίνουν πιο συνεπείς και τα αμερικανικά αεροπλάνα θα επιλέγουν τους στόχους τους βάσει αυτού που βοηθάει να προελαύνουν (οι αντάρτες κατά του ΙΚ) στο έδαφος", συνέχισε.

Το πρόγραμμα των παραδόσεων στρατιωτικού εξοπλισμού στους αντάρτες θα στηριχθεί στα αποτελέσματα των ανταρτών, κατέληξε ο αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Ε.Ε. κάνει δώρο στην Τουρκία την ένταξη, για το προσφυγικό

"Παζάρι" Τουρκίας - ΕΕ για το προσφυγικό. Τι ζητάει ο Ερντογάν από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή μάχη για το μεταναστευτικό ξεκίνησε. Ποια η θέση της Ελλάδας

SHARE:

24Media Network