Ονδούρα: Στις 46 ανέρχονται οι κρατούμενες που σκοτώθηκαν σε συμπλοκή σε γυναικείες φυλακές

Ονδούρα: Στις 46 ανέρχονται οι κρατούμενες που σκοτώθηκαν σε συμπλοκή σε γυναικείες φυλακές
Αιματηρή συμπλοκή σε γυναικείες φυλακές στην Ονδούρα AP Photo/Elmer Martinez

Τουλάχιστον 46 κρατούμενες σκοτώθηκαν σε συμπλοκή σε γυναικείες φυλακές στην Ονδούρα.

Τουλάχιστον 46 είναι οι νεκρές κρατούμενες από τις συγκρούσεις σε γυναικεία φυλακή της Ονδούρας, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική εισαγγελία της χώρας.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη και αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Τα περισσότερα από τα θύματα βρέθηκαν απανθρακωμένα.

Μάλιστα, ορισμένα πτώματα έφεραν τραύματα από σφαίρες.

Η πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο που έχει αναφορά στην αριστερά τόνισε πως η «τερατώδης» σφαγή «σχεδιάστηκε από τις μάρας», τις συμμορίες που κατατρομοκρατούν τη χώρα.

Απαίτησε «λογοδοσία», ειδικά από το υπουργείο Εσωτερικών, υποσχόμενη «δραστικά μέτρα» και απομάκρυνε από τη θέση τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας μέσα στη νύχτα.

Η κυρία Κάστρο «αποφάσισε να χρίσει υπουργό Ασφαλείας τον στρατηγό Γουστάβο Σάντσες», τον πρώην διευθυντή της αστυνομίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Ο κ. Σάντσες αντικαθιστά τον Ραμόν Σαβιγιόν.

Αιματηρή συμπλοκή σε γυναικείες φυλακές στην Ονδούρα AP Photo/Elmer Martinez

Τα περισσότερα θύματα κάηκαν ζωντανά, ενώ άλλα υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από σφαίρες, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Γιούρι Μόρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μόρα, διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί ποια ήταν η συμμορία που εξαπέλυσε την επίθεση.

Σύμφωνα με τη Ντέλμα Ορδόνιες, τα θύματα ήταν μέλη της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα, κάτι που αφήνει να εννοηθεί, κατ’ αυτή, πως την επίθεση διέπραξαν κρατούμενες που ανήκουν στην αντίπαλη Μπάριο 18.

Μέλη συμμορίας εισέβαλαν σε κελί όπου κρατούνταν μέλη αντίπαλης και έβαλαν φωτιά, είπε η κυρία Ορδόνιες στον Τύπο. Ο συγκεκριμένος τομέας της φυλακής στην Ταμάρα, όπου είναι έγκλειστες περίπου 900 γυναίκες, «καταστράφηκε εντελώς» από την πυρκαγιά, σύμφωνα με την ίδια.

Εκατοντάδες συγγενείς συγκεντρώθηκαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η φυλακή προσπαθώντας να μάθουν νέα. «Δεν ξέρουμε ποια είναι» τα θύματα, είπε εμφανώς απελπισμένος άνδρας.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Γιουλίσα Βιγιανουέβα ανακοίνωσε μέσω Twitter πως υπήρξε «άμεση επέμβαση πυροσβεστών, αστυνομικών και στρατιωτικών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα