Ώρα μηδέν για τη Βενεζουέλα

Ώρα μηδέν για τη Βενεζουέλα
Στιγμιότυπο από τις συγκρούσεις υποστηρικτών του Μαδούρο και του Γκουαϊδό στο Καράκας AP

Ιστορική Πρωτομαγιά για τη Βενεζουέλα. Στα πρόθυρα εμφυλίου μετά την ανακοίνωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αναγνωρισμένου ως πρόεδρος από περισσότερες από 50 χώρες Γκουαϊδό για εξέγερση κατά του Μαδούρο με τη βοήθεια του στρατού. Μαζικές διαδηλώσεις σήμερα των υποστηρικτών των δύο ανδρών.

Στην “κόψη του ξυραφιού” βαδίζει η Βενεζουέλα τις τελευταίες ώρες, μετά την κίνηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό να καλέσει τον στρατό σε πραξικόπημα κατά του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Οι επόμενες ώρες αναμένονται δύσκολες στη χώρα, καθώς το ήδη τεταμένο κλίμα πυροδοτούν οι πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης [το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας] ότι η απόπειρα «πραξικοπήματος» στρατιωτικών οι οποίοι αποστάτησαν και τάχθηκαν υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, του Χουάν Γκουαϊδό, απέτυχε και ανήγγειλε ότι θα ασκηθούν «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για αυτήν.

Πριν λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα το Σάββατο ο Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας, έχοντας αναγνωριστεί με αυτό τον τίτλο από περισσότερες από 50 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, είχε προαναγγείλει μεγάλη κινητοποίηση την Πρωτομαγιά με στόχο τον διωγμό του Μαδούρο, κάνοντας λόγο για την “μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας”. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλούσε, επίσης, τους υποστηρικτές της σε μαζική διαδήλωση.

Τέσσερις μέρες μετά και με την έκκληση Γκουαϊδό για εξέγερση να είναι “νωπή”, η κατάσταση στη χώρα μοιάζει με καζάνι που είναι έτοιμο να εκραγεί, σε ένα ακόμα κρίσιμο σημείο σε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια πολιτικού και οικονομικού χάους.

Την Τρίτη στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους του “στρατοπέδου” Μαδούρο σε συγκέντρωση έξω από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας, σε ένα περιστατικό που φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας απόπειρας της αντιπολίτευσης να αναλάβει την εξουσία μέσω του στρατού.

Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα υπέρ του Γκουαϊδό και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς ενώ ένα τεθωρακισμένο όχημα της Εθνικής Φρουράς παρέσυρε διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα. Αρκετές ώρες πάντως μετά την ανακοίνωση του Γκουαϊδό για εξέγερση δεν υπήρξε άλλη στρατιωτική δραστηριότητα κατά του Μαδούρο.

Πρόκειται για την πιο τολμηρή προσπάθεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης να πείσει τον στρατό να “ρίξει” τον πρόεδρο της χώρας. Αν αποτύχει, όπως σημειώνουν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, μπορεί να θεωρηθεί ότι στερείται της υποστήριξης που λέει ότι έχει ενώ μπορεί να οδηγήσει τις αρχές, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε άρση της βουλευτικής του ασυλίας, να του αποδώσουν κατηγορίες και να τον συλλάβουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα