Άρωμα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί το στρατό σε εξέγερση

O Γκουαϊδό δίπλα σε στρατιωτικό
O Γκουαϊδό δίπλα σε στρατιωτικό AP

Την ώρα που ο Χουάν Γκουαϊδό καλούσε το στρατό "να προστατεύσει το σύνταγμα της χώρας" η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι απέτρεψε πραξικόπημα.

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά τις εξελίξεις της Τρίτης στο Καράκας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουαν Γκουαϊδό εμφανίστηκε σε video στο οποίο καλούσε το στρατό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του έτσι ώστε "να προστατέψει το σύνταγμα της χώρας".

Στο εν λόγω video πίσω από τον Γκουαϊδό (στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας όπως βεβαιώνει δημοσιογράφος του Reuters) φαίνονται στρατιώτες που όπως τόνισε ο ίδιος, έθεσαν εαυτούς στη διάθεση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Εγινε επίσης γνωστό, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ότι οι εν λόγω ένοπλοι απελευθέρωσαν τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπες.

Άρωμα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό καλεί το στρατό σε εξέγερση


O πατέρας του Λόπες από τη Βοστώνη όπου βρίσκεται τόνισε ότι "σήμερα αρχίζει η επιχείρηση ελευθερίας σ' όλη τη Βενεζουέλα για να πέσει το καθεστώς του Μαδούρο".

Ο ίδιος ο Λόπες σε tweet του ανέφερε επίσης ότι "αρχίζει η τελική επιχείρηση για την ελευθερία. Σήμερα απελευθερώθηκα από δυνάμεις που βρίσκονται στη διάθεση του προέδρου Γκουαϊδό. Βρίσκομαι και εγώ στη βάση της Καρλότα".

O Λόπες μαζί με τον Γκουαϊδό στη βάση της Καρλότα
O Λόπες μαζί με τον Γκουαϊδό στη βάση της Καρλότα

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο Αμερικανός γερουσιαστής στη Φλόριδα Μάρκο Ρούμπιο ο οποίος τόνισε ότι "αυτή είναι η στιγμή γι' αυτούς τους αξιωματικούς να εκπληρώσουν τον όρκο τους και να υπερασπιστούν το νόμιμο πρόεδρο Γκουαϊδό".

Στο πλευρό του Χουάν Γκουαϊδό τέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών Λουίς Αρμπάγκο ο οποίος καλωσόρισε την επέμβαση του στρατού εκφράζοντας την απόλυτη υποστήριξή του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κάνελ έκανε λόγο για πραξικόπημα το οποίο και αποδοκίμασε. "Οι προδότες στο στρατό και την αστυνομία θέλουν να προκαλέσουν τρόμο" τόνισε χαρακτηριστικά.

Λίγα λεπτά αργότερα ο υπουργός πληροφοριών της κυβέρνησης Μαδούρο τόνισε ότι αυτό το "μικρό" πραξικόπημα αποκρούστηκε και κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο στο προεδρικό μέγαρο της "Μιραφλόρες" "για να δοθεί μήνυμα αποτροπής του πραξικοπήματος"

Αναφέρθηκε επίσης ότι στην περιοχή από την οποία μίλησε ο Γκουαϊδό έγινε χρήση δακρυγόνων.

Στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό του Γκουαϊδό στο βάση Καρλότα
Στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό του Γκουαϊδό στο βάση Καρλότα AP

«Δεν... έχουμε καμία αμφιβολία πως η λύση για τη Βενεζουέλα πρέπει να έλθει χέρι με χέρι με εκλογές, η Ισπανία δεν υποστηρίζει οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Ισαμπέλ Θελάα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα. «Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

LIVE εικόνα εδώ

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βενεζουέλα
SHARE:

24Media Network