Οργή για την ανάρτηση της Pizza Hut με τον Παλαιστίνιο απεργό πείνας

Οργή για την ανάρτηση της Pizza Hut με τον Παλαιστίνιο απεργό πείνας

Η αλυσίδα εστιατορίων αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για ένα διαφημιστικό της, στο οποίο χρησιμοποίησε εικόνες από τον Παλαιστίνιο κρατούμενο απεργό πείνας Μπαργούτι

Η αλυσίδα εστιατορίων Pizza Hut ζήτησε συγγνώμη την Τετάρτη για μια ανάρτηση του ισραηλινού της franchise που χρησιμοποίησε εικόνες του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος κάνει απεργία πείνας από τις 17 Απριλίου, σε διαφήμισή του.

Η ανάρτηση στο Facebook του ισραηλινού franchise της Pizza Hut προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της διάσημης αλυσίδας εστιατορίων.

Η ανάρτηση χρησιμοποιεί για διαφημιστικούς λόγους την απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές έπειτα από έκκληση του Μπαργούτι, μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Παλαιστινίων.

Οι ισραηλινές αρχές μετέδωσαν την Κυριακή δύο βίντεο του Μπαργούτι να τρώει στο κελί του, με τους υποστηρικτές του να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μοντάζ.

Εκπρόσωποι της απεργίας χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς αυτούς «ψευδείς φήμες» και ισραηλινή απόπειρα «για ψυχολογικό πόλεμο». Η Εθνική Επιτροπή για την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια της Απεργίας επεσήμανε μάλιστα ότι οι εικόνες αυτές του Μπαργούτι είχαν τραβηχτεί το 2004.

Η Pizza Hut Israel χρησιμοποίησε το υλικό αυτά, προσθέτοντας ένα κουτί πίτσας στο πάτωμα του κελιού του Μπαργούτ«Μπαργούτι, αν είναι να σπάσεις την απεργία, γιατί όχι με μια πίτσα;», γράφει η λεζάντα.

Η εικόνα αυτή αφαιρέθηκε από το Facebook το πρωί της Τετάρτης.

Η ενέργεια αυτή ήταν εντελώς ανάρμοστη και δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της εταιρείας μας. Αν προσεβλήθη κάποιος, λυπούμαστε ειλικρινά

Μια εκπρόσωπος της Pizza Hut International ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της αλυσίδας. «Η ενέργεια αυτή ήταν εντελώς ανάρμοστη και δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της εταιρείας μας», τόνισε. «Αν προσεβλήθη κάποιος, λυπούμαστε ειλικρινά», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 850.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και κρατηθεί σε ισραηλινές φυλακές από το 1967, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές --860 σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ή 1.500 σύμφωνα με τις παλαιστινιακές— κάνουν απεργία πείνας από τις 17 Απριλίου με αίτημα να μπορούν να δέχονται επισκέψεις από τις οικογένειές τους και από γιατρούς, αλλά και για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η εκμετάλλευση αυτών των εικόνων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Pizza Hut γελοιοποιεί την απεργία πείνας κρατούμενων», κατήγγειλε ο ακτιβιστής Αλάα Αμπού Ντίαμπ στο Facebook, χρησιμοποιώντας το hashtag #boycott_pizzahut (μποϊκοτάρετε την Pizza Hut).

Η BDS, η οργάνωση που διεξάγει μια διεθνή εκστρατεία οικονομικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ανέφερε σε μήνυμά της προς το AFP ότι υποστηρίζει τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Pizza Hut, «κυρίως στον αραβικό κόσμο».

Η αλυσίδα εστιατορίων διαθέτει κατάστημα στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα και σε δεκάδες πόλεις ακόμη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

H Pepsi αποσύρει σποτ για τον ρατσισμό μετά από αντιδράσεις

SHARE:

24Media Network