Ουκρανία: Συλλήψεις συνταγματαρχών που σχεδίαζαν τη δολοφονία Ζελένσκι

Διαβάζεται σε 3'
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι Associated Press

Υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν καθώς σχεδίαζαν την απαγωγή και τη δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ποιους άλλους είχαν στο στόχαστρο.

Στη σύλληψη δύο Ουκρανών συνταγματαρχών προχώρησαν οι ουκρανικές αρχές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, σχεδίαζαν τη δολοφονία του Βολοντίμιρ. Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το CNN, πρόκειται για δύο συνταγματάρχες της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια δημοσίων αξιωματούχων.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (SBU) της Ουκρανίας, “εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο πρακτόρων”, που ανήκε στη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) και σχεδίαζε τη δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι συλληφθέντες πράκτορες “μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες” στη Ρωσία, σύμφωνα με τη SBU.

“Ένα από τα καθήκοντα του δικτύου πρακτόρων της FSB ήταν να βρει δράστες μεταξύ των στρατιωτικών που βρίσκονται κοντά στην ασφάλεια του προέδρου, οι οποίοι θα μπορούσαν να πάρουν όμηρο τον αρχηγό του κράτους και στη συνέχεια να τον σκοτώσουν“, ανέφερε χαρακτηριστικά η SBU, προσθέτοντας πρόσθεσε ότι στο στόχαστρο ήταν και άλλοι ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της SBU, Vasyl Maliuk, και του επικεφαλής της Αμυντικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov.

Ένα από τα μέλη αυτού του δικτύου απέκτησε ντρόουν και εκρηκτικές ύλες, όπως λέει η SBU. “Η τρομοκρατική επίθεση, που υποτίθεται ότι θα ήταν δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, συνιστά μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών”, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Βάσιλ Μαλιούκ.

Οι απόπειρες δολοφονίες του Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έχει αντιμετωπίσει αρκετές απόπειρες δολοφονίας από τότε ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Αύγουστο του 2023 συνελήφθη μια γυναίκα από τη νότια ουκρανική περιοχή του Μικολάιβ, η οποία κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ζελένσκι στο Μικολάιβ, προκειμένου να σχεδιάσει μια ρωσική αεροπορική επιδρομή για τη δολοφονία του. Η SBU δήλωσε ότι έπιασε τη γυναίκα “επ’ αυτοφώρω” καθώς προσπαθούσε “να περάσει πληροφορίες στους εισβολείς”.

Τον Απρίλιο ένας Πολωνός κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε ‘ρωσικό σχέδιο δολοφονίας’ του Ουκρανού προέδρου. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “ετοιμότητα να ενεργήσει για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών εναντίον της Δημοκρατίας της Πολωνίας”, αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο άνδρας συμφώνησε να παράσχει πληροφορίες σε Ρώσους κατασκόπους σχετικά με την ασφάλεια στο αεροδρόμιο Rzeszów-Jasionka, στη νοτιοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, το οποίο ο Ζελένσκι είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί όταν αναχωρεί για ταξίδια στο εξωτερικό. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από τις ουκρανικές αρχές και ο άνδρας συνελήφθη αργότερα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην Πολωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα