Πάπας Φραγκίσκος: Ζητά συγνώμη για ομοφοβικό σχόλιο μετά τον σάλο

Διαβάζεται σε 2'
Πάπας Φραγκίσκος
Πάπας Φραγκίσκος Andrew Medichini/AP Photo

Ανακοίνωση για να μεταφέρει τη συγνώμη του πάπα Φραγκίσκου εξέδωσε το Βατικανό, στον απόηχο των αντιδράσεων για ομοφοβικό σχόλιο που φέρεται να έκανε σε συζήτηση με επισκόπους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση προσβλητικού χαρακτηρισμού κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με επισκόπους σχετικά με την αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών στα ιεροδιδασκαλεία, λέγοντας ότι «δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους».

Η συγγνώμη ακολούθησε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα οποία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ο 87χρονος ποντίφικας φέρεται να είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλόφιλων στους κόλπους της εκκλησίας, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την υβριστική λέξη “frociaggine” (στα αγγλικά “faggots”).

Ο Ματέο Μπρούνι, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού, δήλωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος είδε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων σχετικά με την κλειστή συζήτηση και «ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση του όρου, που αναφέρθηκε από άλλους».

«Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, “στην εκκλησία υπάρχει χώρος για όλους, για όλους. Κανείς δεν είναι άχρηστος, κανείς δεν είναι περιττός, υπάρχει χώρος για όλους. Ακριβώς όπως είμαστε, όλοι μας», δήλωσε ο Μπρούνι. «Ο Πάπας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση ενός όρου, που αναφέρθηκε από άλλους».

Η συζήτηση, σύμφωνα με τον Guardian, έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνέλευσης της ιταλικής διάσκεψης των επισκόπων (CEI), η οποία φέρεται να είχε ως στόχο την εξέταση του ζητήματος εάν οι ομοφυλόφιλοι άνδρες θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στα καθολικά σεμινάρια, όπου εκπαιδεύονται οι ιερείς.

Όταν ένας από τους επισκόπους ρώτησε τον Φραγκίσκο τι πρέπει να κάνει, ο Πάπας φέρεται να επανέλαβε την αντίθεσή του στην αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών, λέγοντας ότι ενώ είναι σημαντικό να αγκαλιάζονται όλοι, είναι πιθανό ότι ένα ομοφυλόφιλο άτομο θα μπορούσε να διακινδυνεύσει να ζήσει διπλή ζωή. Στη συνέχεια φέρεται να χρησιμοποίησε την προσβλητική λέξη.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα