Ουγγαρία: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ του πανεπιστημίου του Σόρος

Participants walk  during the rally, organized by the Freedom for Education movement, called CEU Now, Who's Next  Protest For The Free Education , in downtown Budapest, Hungary, Sunday, April 2, 2017.  (Zoltan Balogh/MTI via AP)
Participants walk during the rally, organized by the Freedom for Education movement, called CEU Now, Who's Next Protest For The Free Education , in downtown Budapest, Hungary, Sunday, April 2, 2017. (Zoltan Balogh/MTI via AP) AP

Να αποσυρθεί νομοθεσία που ωθεί σε φυγή το πανεπιστήμιο που χρηματοδοτεί ο μεγιστάνας, ζητούσαν οι διαδηλωτές

Χιλιάδες Ούγγροι και ξένοι φοιτητές, καθηγητές και απλοί πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βουδαπέστη, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να αποσύρει νομοθεσία που ενδέχεται να ωθήσει το πανεπιστήμιο που χρηματοδοτεί ο μεγιστάνας των χρηματοοικονομικών Τζορτζ Σόρος να φύγει από τη χώρα.

Οι διαδηλωτές, που οργάνωσαν πορεία από το Πανεπιστήμιο Κορβίνους της Βουδαπέστης προς το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU), που ιδρύθηκε από τον Σόρος το 1991 κι από εκεί προς το Κοινοβούλιο, διετράνωσαν πως το νομοσχέδιο αποτελεί μία επίθεση κατά της ελευθερίας στην εκπαίδευση.

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει το επίμαχο νομοσχέδιο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, σφοδρός επικριτής των νεοφιλελεύθερων οργανώσεων που χρηματοδοτεί ο Σόρος, υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή πως το CEU παραβιάζει τους κανονισμούς για την απονομή διπλωμάτων, μία αιτίαση που το ίδιο το Παν/μιο χαρακτηρίζει αβάσιμη.

Κατ’ αυτό, το CEU λειτουργεί νόμιμα και είναι διαπιστευμένο να χορηγεί τίτλους βάσει της ουγγρικής κι αμερικανικής εκπαιδευτικής νομοθεσίας.

(Φωτό: Zoltan Balogh/MTI via AP)

SHARE:

24Media Network