Ουγγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους για το σύνταγμα

Ουγγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους για το σύνταγμα

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την παγωνιά και βρέθηκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης, διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίηση του συντάγματος

Χιλιάδες Ούγγροι συγκεντρώθηκαν στη Βουδαπέστη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τροποποίηση του συντάγματος που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της χώρας, παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία.

Την περασμένη Δευτέρα η Βουλή, όπου την πλειοψηφία έχει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ψήφισε υπέρ του περιορισμού των εξουσιών του συνταγματικού δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Όρμπαν έχει απορρίψει τις επικρίσεις υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όμως οι 3.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, στο κέντρο της Βουδαπέστης, αψηφώντας την παγωνιά, φαίνεται ότι έχουν άλλη άποψη. "Σάββατο, 17 Μαρτίου 2013 η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη δικτατορία. Όμως υπάρχει ήδη ένας υποψήφιος για τη θέση", είπε στο πλήθος ο γνωστός δικηγόρος Λάζλο Μαϊτένι.

"Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα επίπεδα. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις, η οικονομία, ακόμη και μια χιονοθύελλα, αποδεικνύουν ότι δεν της αξίζει να παραμείνει στην εξουσία" είπε από την πλευρά της μια 25χρονη φοιτήτρια.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει από την Ουγγαρία να αναβάλει την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων, όμως το Fidesz έφερε το θέμα στο κοινοβούλιο. Με βάση την τροποποίηση, το συνταγματικό δικαστήριο δεν μπορεί πλέον να εξετάζει την ουσία των τροποποιήσεων αλλά μόνο αν τηρήθηκε η δικονομία. Οι αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο πριν το 2012 θα πάψουν να ισχύουν.

SHARE: