Ουγγαρία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της κυβέρνησης Όρμπαν

Διαδηλωτές στο κέντρο της Βουδαπέστης κατά της κυβέρνησης Όρμπαν
Διαδηλωτές στο κέντρο της Βουδαπέστης κατά της κυβέρνησης Όρμπαν AP

"Δεν θα γίνουμε σκλάβοι" φώναζαν οι διαδηλωτές αντιδρώντας στον νόμο της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν για τις εργασιακές σχέσεις.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το Σάββατο το κέντρο της Βουδαπέστης, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας στις όχθες του Δούναβη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα γίνουμε σκλάβοι» και «Βρώμικο Fidesz», το κόμμα του πρωθυπουργού Όρμπαν.

Τα εργατικά συνδικάτα, μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης, οργανώνουν κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες κατά του νόμου της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, τον οποίο αποκαλούν «νόμο της δουλείας».

ADVERTISING

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης την πολιτική διαφθορά, ενώ εξέφρασαν την ανησυχίας του για τις απειλές σε βάρος του κράτους δικαίου και τους περιορισμούς στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου.

«Σήμερα, γεννήθηκε μια νέα αντιπολίτευση εναντίον ενός ανθρώπου» είπε ένας διαδηλωτής, αναφερόμενος στον Όρμπαν.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, και σε άλλες πόλεις της ουγγρικής επαρχίας.

Ο εργασιακός νόμος προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά για 400 ώρες τον χρόνο — ήτοι για δύο μήνες επιπλέον — και να τους αποζημιώνουν για τη δουλειά τους εντός τριών ετών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουγγαρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θύελλα αντιδράσεων κατά Ορμπαν: Απομακρύνει άγαλμα του Νάγκι

Ο Όρμπαν πέρασε το νόμο που καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα

SHARE:

24Media Network