Ουγγαρία: Η Νόβακ καλεί του βουλευτές να επικυρώσουν την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: Η Νόβακ καλεί του βουλευτές να επικυρώσουν την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η σημαία του ΝΑΤΟ Alexandros Michailidis / SOOC

Η Κάταλιν Νόβακ τάχθηκε καθαρά υπέρ της εισόδου της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και κάλεσε τους Ούγγρους βουλευτές να υπερψηφίσουν στη Βουλή.

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Κάταλιν Νόβακ κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατόν», καθώς αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί των τροπολογιών του νομοσχεδίου που εκκρεμεί εδώ και μήνες στο ουγγρικό κοινοβούλιο.

«Είναι μία πολύπλοκη απόφαση, με σοβαρές επιπτώσεις, άρα είναι αναγκαία η προσεκτική εξέτασή της», έγραψε στο Facebook η πρόεδρος της Ουγγαρίας όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη: στην παρούσα κατάσταση, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι δικαιολογημένη. Εχω εμπιστοσύνη στην Εθνική Συνέλευση ότι θα λάβει μία σώφρονα απόφαση το συντομότερο δυνατόν!», πρόσθεσε.

Και ενώ η διαδικασία επικύρωσης εκκρεμεί στο ουγγρικό κοινοβούλιο από τον Ιούλιο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή προβληματισμό για την ένταξη των δύο χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι διασπείρουν «κατάφωρα ψέματα» για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Ο Ορμπάν, η κυβέρνηση του οποίου βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις πριν από την ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο για την ένταξη των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε χθες ότι η Ουγγαρία προτίθεται να στείλει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία περί τις 9 Μαρτίου για να συζητήσει την εκκρεμότητα.

Εκπρόσωπος του Ορμπάν έχει δηλώσει ότι η ψηφοφορία για την επικύρωση της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα