Ουγγαρία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έριξε άκυρο σε τρανσφοβικό νόμο του Όρμπαν

Ουγγαρία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έριξε άκυρο σε τρανσφοβικό νόμο του Όρμπαν
Ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. shutterstock

Το ανώτατο δικαστήριο της Ουγγαρίας απέρριψε την απόπειρα του Βίκτορ Όρμπαν να εφαρμόσει αναδρομική απαγόρευση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου τρανς ατόμων στα επίσημα έγγραφά τους.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο ο τρανσφοβικός νόμος, γνωστός ως Section 33, διαγράφει τους τρανς ανθρώπους στην Ουγγαρία, αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιούν σε όλα τα έγγραφα το deadname και το φύλο που τους έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση. Ουσιαστικά ο νόμος απαγόρευσε τη νομική ύπαρξη όλων των τρανς ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν κάνει χρήση της παλιότερης νομοθεσίας.

Την Παρασκευή (12 Μαρτίου), όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η αναδρομική δράση είναι αντισυνταγματική. Αυτό σημαίνει ότι το Section 33 δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα που έχουν προβεί ήδη σε αλλαγή των στοιχείων τους στα έγγραφά τους, πριν από το Μάιο του 2020, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία στη χώρα.

Όποιο άτομο ξεκίνησε τη διαδικασία αυτή, μετά τον Μάιο του 2020 είναι αδύνατο να αποκτήσει νομική αναγνώριση, αλλά, όπως αναφέρει το avmag.gr, οι ακτιβιστές πλέον ενθαρρύνονται από την απόφαση αυτή. Η μικρή αυτή νίκη έρχεται εν μέσω μιας επίθεσης στην κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, υπό την ηγεσία του δεξιού εθνικιστικού κόμματος Fidesz.

Εκτός από την απομάκρυνση των τρανς δικαιωμάτων, ο Όρμπαν έχει επίσης περιορίσει τις δυνατότητες των ομόφυλων ζευγαριών, αναθεωρώντας στο Σύνταγμα τον ορισμό του γάμου, ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Οι νομικές προκλήσεις του Section 33 ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, αφού ένα ανατολικό ουγγρικό δικαστήριο αποφάσισε ότι παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ιδιωτική ζωή.

«[Το νομοσχέδιο] είναι ιδιαίτερα καταχρηστικό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί τρανς άνθρωποι είχαν υποβάλει την αίτησή τους πριν από χρόνια», υποστήριξε η Háttér Society, η μεγαλύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα της Ουγγαρίας.

Η οργάνωση παλεύει ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει ολόκληρο το Section 33 αντισυνταγματικό, με την ελπίδα να ανατραπεί εντελώς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα