Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά

Ουκρανία: Αναχώρησε από την Οδησσό το πρώτο φορτίο με σιτηρά
Αποθήκη σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού 2022 David Goldman/AP Photo

Το πρωί της Δευτέρας αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά, μετά τον βομβαρδισμό του λιμανιού από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας (01/08) από το λιμάνι της Οδησσού το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Ο απόπλους του φορτηγού πλοίου Razoni, υπό σημαία Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο με καλαμπόκι, από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό τον Λίβανο έγινε στις 09:17 (ώρα Ελλάδας).

“Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη”, ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων “θαλάσσιων διαδρόμων” καθώς “οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί”.

Την αναχώρηση του πρώτου φορτίου με ουκρανικά σιτηρά σχολίασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα με ανάρτησή του στο Twitter, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για “ημέρα ανακούφισης για τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ειδικά για τους φίλους μας στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, καθώς το πρώτο φορτίο με ουκρανικά σιτηρά φεύγει από την Οδησσό μετά από μήνες ρωσικού αποκλεισμού. Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν ένας αξιόπιστος εταίρος και θα παραμείνει σε περίπτωση που η Ρωσία σεβαστεί το μέρος της συμφωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί την πρώτη θετική έκβαση μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης από το Κίεβο και τη Μόσχα και τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Οδησσού από τον ρωσικό στρατό, τις προηγούμενες ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ είχε δηλώσει πως “περιμένουμε ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις προσεχείς ημέρες και προβλέπουμε ότι ένα συντονιστικό κέντρο θα εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες ημέρες. Ετοιμάζουμε τα πάντα για να ξεκινήσουμε ήδη από αυτήν την εβδομάδα”.

Ο ουκρανός υπουργός κάλεσε τους εγγυητές της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, να εγγυηθούν την ασφάλεια των ουκρανικών φορτίων. Αν οι πλευρές δεν εγγυηθούν την ασφάλεια, δεν θα λειτουργήσει“, προειδοποίησε.

Οι εξαγωγές εμποδίζονται από την παρουσία θαλάσσιων ναρκών, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις για να εμποδίσουν αμφίβιες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό, η αποναρκοθέτηση δεν θα πραγματοποιηθεί «παρά μόνο στον θαλάσσιο διάδρομο που θα είναι αναγκαίος για τις εξαγωγές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα