Ουκρανία: Είναι τα νέα άρματα μάχης ικανά να αναχαιτίσουν μια νέα επίθεση της Ρωσίας;

Ουκρανία: Είναι τα νέα άρματα μάχης ικανά να αναχαιτίσουν μια νέα επίθεση της Ρωσίας;
Leopard 2 AP

Τα άρματα μάχης που στέλνουν Γερμανία και ΗΠΑ στην Ουκρανία μπορούν να μην έχουν την αποτελεσματικότητα στην ανάκτηση των κατεκτημένων εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με αναλυτές. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την έκβαση του πολέμου.

Εντατική θα είναι η εκπαίδευση που θα περάσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες για να μάθουν να χειρίζονται τα άρμα μάχης Leopard 2 από τον επόμενο μήνα.

Με τα νέα άρματα στην κατοχή του, ο ουκρανικός στρατός αναβαθμίζεται πλέον σημαντικά σε σχέση με τα μοντέλα σοβιετικής εποχής τα οποία χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα στα πεδία των μαχών. “Είναι σαν να έχεις ένα αυτοκίνητο από τη δεκαετία του 1950 και μετά να κάθεσαι σε μια Porsche”, ανέφερε άτομο που συμμετέχει στην οργάνωση της εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία – και να επιτρέψει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο – θα δώσει στον ουκρανικό στρατό νέα, ζωτικής σημασίας ισχύ προκειμένου να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη. Από τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει νίκες στο πεδίο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πλέον το Κίεβο και οι σύμμαχοί του επικεντρώνονται στο να δημιουργήσουν τη νέα δύναμη αρμάτων εγκαίρως για μια πιθανή επίθεση της Ρωσίας αργότερα αυτή την άνοιξη. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να φθάσει ο κύριος όγκος της δύναμης αυτής ενώ μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη από ότι ήλπιζε το Κίεβο.

Ίσως να μην αρκούν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης

Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές φοβούνται ότι τα δυτικά άρματα μάχης μπορεί να μην αποδειχθούν κομβικά στο να αλλάξει ο συσχετισμός στα πεδία των μαχών. “Το ερώτημα είναι αν 100, 150 είναι αρκετά. Λοιπόν, είναι αρκετά για να κάνουν μεγάλη διαφορά”, λέει ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Επί μήνες, το Βερολίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες είχαν απορρίψει τις εκκλήσεις του Κιέβου για δυτικά άρματα μάχης, λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να τα συντηρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις και ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν τη Μόσχα.

Μετά από υπεκφυγές για εβδομάδες μπροστά στην αυξανόμενη πίεση των συμμάχων, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποχώρησε αφού εξασφάλισε την υπόσχεση των ΗΠΑ να στείλουν στο Κίεβο μερικά από τα δικά τους άρματα μάχης M1 Abrams. Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας αποτελεί επίσης κρίσιμη στιγμή για τους συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς επανεκτιμούν τις μεταβαλλόμενες στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας και αναπροσαρμόζουν τους δικούς τους υπολογισμούς σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης. Την απόφαση για αποστολή των Leopard 2 υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τις κινήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τες “ιστορικό επίτευγμα”. Ωστόσο, αμφισβήτησε την κλίμακα της δέσμευσης. “Το βασικό ζητούμενο τώρα είναι η ταχύτητα και ο όγκος“, δήλωσε. Η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται 300 δυτικά βαριά άρματα μάχης για να ανακαταλάβει τα εδάφη της. Τα χρειάζεται γρήγορα για να διεξάγει μια ευρέως αναμενόμενη επίθεση αυτή την άνοιξη και για να βοηθήσει στην απόκρουση μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης πριν από αυτό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του εξέθεσε τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία χρειάζεται σύγχρονα άρματα μάχης, καθώς επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής 31 M1 Abrams την Τετάρτη. “Για να απελευθερώσουν τη γη τους, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη τακτική και στρατηγική της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να είναι σε θέση να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ελίσσονται σε ανοιχτό πεδίο“, δήλωσε. “Και χρειάζονται μια διαρκή ικανότητα αποτροπής και άμυνας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας μακροπρόθεσμα”.

Το Abrams μπορεί να είναι τα ταχύτερα βαρέα άρματα μάχης μαζικής παραγωγής στον κόσμο, αλλά θα αργήσει να φτάσει στο Κίεβο. Τα 31 άρματα έρχονται απευθείας από τον κατασκευαστή χρησιμοποιώντας μια χρηματοδοτική διευκόλυνση της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία θα μπορούσε να πάρει αρκετούς μήνες για να αναπτυχθεί. Αυτό δίνει άφθονο χρόνο για εκπαίδευση και δυνητικά μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για αμερικανικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Αλλά θα μετρήσει ελάχιστα στις μάχες του 2023. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία θα λάβει δύο τάγματα Leopard 2 και έναν λόχο βρετανικών Challenger 2, δηλαδή συνολικά περίπου 100 άρματα μάχης.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος ηγείται τώρα της προσπάθειας να συγκεντρωθεί ένας στόλος Leopard 2 από πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς, λέει ότι θα παραδοθούν στην Ουκρανία σε δύο φάσεις. Ένα πρώτο τάγμα αποτελούμενο από 40 Leopard 2, συμπεριλαμβανομένων 14 από τη Γερμανία, σε περίπου τρεις μήνες και μια δεύτερη παρτίδα μιας παλαιότερης έκδοσης Leopard 2, συμπεριλαμβανομένων 14 από την Πολωνία, αργότερα. Η Ισπανία θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή τη δεύτερη ομάδα, αλλά σκοπεύει να βασιστεί σε παλαιότερα Leopard 2 που έχουν ναρκοθετηθεί και διατηρούνται σε αποθήκες εδώ και 10 χρόνια. Η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και ο Καναδάς αναμένεται επίσης να συνεισφέρουν.

Χρονοβόρες διαδικασίες η εκπαίδευση του πληρώματος, η ετοιμότητα για επισκευές και η εφοδιαστική αλυσίδα

Προτού μπορέσουν να βγουν στο πεδίο της μάχης, πρέπει να υπάρξει ουσιαστική εκπαίδευση όχι μόνο για το πλήρωμα των αρμάτων αλλά και για τις μονάδες επισκευής και συντήρησης. Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν αλυσίδες υλικοτεχνικής υποστήριξης και εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, ένα πλήρωμα άρματος θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε έως έξι εβδομάδες βασικής εκπαίδευσης. Αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν δείξει ότι μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε πολλαπλά οπλικά συστήματα που παρέχονται από τη Δύση.

“Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι γνωστοί ως ταχέως μαθαίνοντες”, λέει ο Oleksiy Melnyk, συνδιευθυντής της δεξαμενής σκέψης Razumkov Centre στο Κίεβο. Μετά από ένα χρόνο πολέμου, η Ουκρανία διαθέτει τώρα μερικούς από τους πιο έμπειρους χειριστές αρμάτων μάχης στον κόσμο.

Ωστόσο, για την αξιοποίηση των νέων αρμάτων δεν χρειάζεται μόνο η απόκτηση τεχνογνωσίας. Θα χρειαστεί επίσης τακτική εκπαίδευση – να μάθουν δηλαδή τον τρόπο να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματά τους, όπως η ανώτερη θωράκιση, το βεληνεκές βολής και η στόχευσή τους.

Για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ισχύς πυρός και να αντισταθμιστούν τα τρωτά σημεία τους, τα άρματα μάχης πρέπει να ενσωματωθούν με το πεζικό, το πυροβολικό, την αεράμυνα και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου – οι λεγόμενοι ελιγμοί συνδυασμένων όπλων. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εκπαίδευση συνδυασμένων όπλων για τους Ουκρανούς στον χώρο εκπαίδευσης του Grafenwoehr στη Βαυαρία αυτό το μήνα.

“Υπάρχουν ορισμένες μονάδες των χερσαίων δυνάμεων που λειτουργούν ήδη ως ομάδες συνδυασμένων όπλων”, λέει ο Zagorodnyuk. “Έτσι, δεν είναι σαν να ξεκινά η Ουκρανία εντελώς από το μηδέν. Αλλά χρειάζεται να γίνει εκπαίδευση που θα κρατήσει καιρό”.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν δωρίζουν μόνο άρματα μάχης αλλά εκατοντάδες οχήματα μάχης πεζικού, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και άλλα πυροβόλα. Αυτό δίνει στην Ουκρανία την ευκαιρία να μάθει πώς να ενσωματώνει όλο αυτό τον νέο εξοπλισμό σε επιθετικές επιχειρήσεις – με την προϋπόθεση ότι μπορεί να διαθέσει αρκετά στρατεύματα από τα καθήκοντα που υπάρχουν στην πρώτη γραμμή.

“Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ταυτόχρονα συνεκτικές μονάδες”, λέει ο Yohann Michel, του IISS. “Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Ο συντονισμός των αρμάτων μάχης, του πυροβολικού, των τεθωρακισμένων οχημάτων και η εκπαίδευση για τον συνδυασμό και των τριών θα απαιτούσε η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της να πάρουν μια “πολύ, πολύ μεγάλη ανάσα” , σύμφωνα με τον Μαρκ Μίλεϊ, κορυφαίο στρατηγό της Αμερικής.

Η Ουκρανία θα πρέπει να προλάβει μια νέα επίθεση της Ρωσίας

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει έντονα την επιθυμία τους να ξεκινήσουν μια επίθεση την άνοιξη όσο έχουν πλεονέκτημα και πριν η Ρωσία έχει την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εκπαιδεύσει τους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες που έχει επιστρατεύσει.

Δυτικοί αξιωματούχοι και πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εκμεταλλευτεί τις βαριές απώλειες που φαίνεται να έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις στις σκληρές μάχες γύρω από το Σολεντάρ και το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσες απώλειες έχουν επίσης υποστεί οι ουκρανικές δυνάμεις στις μάχες γύρω από το Μπαχμούτ και πόσα επιπλέον στρατεύματα έχει κρατήσει πίσω το Κίεβο για μια αντεπίθεση. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι για να πετύχει μια επίθεση, τα στρατεύματα που επιτίθενται πρέπει να υπερτερούν αριθμητικά των αμυνόμενων κατά τρία προς ένα.

Ένα σημείο όπου η Ουκρανία θα μπορούσε να προσπαθήσει να επιτεθεί είναι κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna, ένα τμήμα του μετώπου στην επαρχία Λουχάνσκ. Σημαντικά πλήγματα εκεί θα μπορούσαν να απειλήσουν τις οδούς απ’ όπου ανεφοδιάζεται η Ρωσία από βορρά προς νότο προς τις δυνάμεις της που προσπαθούν να καταλάβουν την υπόλοιπη επαρχία του Ντονέτσκ – έναν από τους κύριους στόχους του Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο.

Ένα πολύ μεγαλύτερο έπαθλο για το Κίεβο θα ήταν να προωθηθεί νότια στην επαρχία Ζαπορίζια μέχρι την Αζοφική θάλασσα, αποκόπτοντας τη λεγόμενη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.

Οποιαδήποτε από αυτές τις διαδρομές θα περνούσε μέσα από ανοιχτό έδαφος, όπου η μηχανοκίνητη δύναμη θα ήταν απαραίτητη, σε αντίθεση με την πιο αστικοποιημένη επαρχία του Ντονέτσκ.

Αλλά οι ρωσικές αμυντικές γραμμές κατά μήκος και των δύο αυτών αξόνων είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολες από οτιδήποτε έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής η Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί που θα επιτεθούν πρώτοι. Η Μόσχα έχει συγκρατήσει περίπου τους μισούς από τους 300.000 στρατιώτες που επιστράτευσε το φθινόπωρο και, εφόσων τουςεκπαιδεύσει, θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί από τους πρώτους 150.000 που ρίχτηκαν στη μάχη.

“Οδεύοντας προς το 2023, η Ουκρανία δεν έχει πλέον πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό και οι δυσκολίες βρίσκονται μπροστά μας”, λέει ο Michael Kofman, διευθυντής στο πρόγραμμα ρωσικών σπουδών στο CNA, ένα think tank. “Αυτό θα απαιτήσει μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και σε πολύ μικρότερο βαθμό τανκς. Κατά συνέπεια πρόκειται για ένα παιχνίδι αριθμών, όπου το περισσότερο είναι αυτό που μετράει”.

Ο Mykola Bielieskov, αναλυτής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας, λέει ότι τα άρματα μάχης που ενσωματώνονται με το πυροβολικό και το πεζικό θα είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε ουκρανική επιθετική ή αμυντική επιχείρηση. Το πόσα δυτικά άρματα μάχης χρειάζεται η Ουκρανία εξαρτάται από την αλληλουχία των γεγονότων στο πεδίο της μάχης, λέει. Εάν η Ρωσία επιτεθεί πρώτη και στη συνέχεια αποδυναμωθεί, δίνοντας στην Ουκρανία την ευκαιρία για αντεπίθεση, το Κίεβο θα χρειαστεί λιγότερα. Εάν η Ουκρανία ξεκινήσει τη δική της επίθεση, θα χρειαστεί περισσότερα, διότι θα πρέπει πρώτα να διασπάσει τις εχθρικές γραμμές και στη συνέχεια να διεξάγει μια δεύτερη φάση περικύκλωσης και καταστροφής των ρωσικών στρατευμάτων.

Η κατάληψη μιας αμυντικής θέσης περιλαμβάνει τελικά την τοποθέτηση πεζικού σε χαρακώματα, λέει ο Rob Lee, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι το κλειδί είναι να περάσουν οι στρατιώτες μέσα από ανοιχτό έδαφος προστατευμένο από πυρά πυροβολικού. “Δεν έχει αλλάξει πραγματικά τόσο πολύ ο πόλεμος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή ακόμα και πριν από αυτόν”.

“Κατά κάποιο τρόπο οι παραδόσεις των Bradleys, ή των Marders ή των Strykers και αυτών των τύπων οχημάτων [μάχης πεζικού] μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικές”, λέει ο Lee. Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας από ένα τεθωρακισμένο όχημα σοβιετικής εποχής σε ένα Bradley που προμηθεύουν οι ΗΠΑ μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνη της μετάβασης από το T-72 στο άρμα Leopard.

“Δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα ότι τα άρματα μάχης από μόνα τους θα κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο”, λέει. “Αλλά αποτελούν σημαντική συμβολή και θα δώσουν στην Ουκρανία περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας το 2023 και το 2024”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα