Ουκρανία: Προς περαιτέρω κλιμάκωση – Η διπλή απάντηση Ζελένσκι στη ρωσική προσάρτηση

Ουκρανία: Προς περαιτέρω κλιμάκωση – Η διπλή απάντηση Ζελένσκι στη ρωσική προσάρτηση
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 2022 Ukrainian Presidential Press Office via AP

Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Ρωσίας με το Κίεβο μετά την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών στη ρωσική ομοσπονδία. Οι κινήσεις του Ζελένσκι την ώρα που ο Πούτιν καλωσόριζε τα ουκρανικά εδάφη "στο σπίτι τους".

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας, δήλωσε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.

«Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (βουλής) της Ουκρανίας, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία.

Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων.

Τον Ιούλιο για παράδειγμα δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκ. δολάρια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρίες που σχετίζονταν μεταξύ τους.

Και οι τρεις είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.

Τι είχε προηγηθεί

Μέσω μιας άνευ προηγουμένου “φιέστας” υπεγράφη στο Κρεμλίνο η προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσία.

Στη Μόσχα βρέθηκαν για την τελετή υπογραφής οι επικεφαλής των τεσσάρων περιοχών, που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σημαντικός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε στο επίσημο κανάλι της Δούμας στο Telegram πως ο Πούτιν ενημέρωσε το σώμα για τα επίσημα αιτήματα των περιοχών.

Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας.

Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Το απόγευμα της Παρασκευής, σε ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Κόκκινη Πλατεία, ο Πούτιν έκανε λόγο για “ημέρα αλήθειας και δικαιοσύνης“, καλωσορίζοντας παράλληλα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές “στο σπίτι τους”.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες χωρών της Δύσης καταδίκασαν μαζικά τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου.

Η ουκρανική απάντηση

Δεν πέρασε παρά ελάχιστη ώρα από την ανακοίνωση της προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στην ρωσική ομοσπονδία και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα του έκανε επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ»,ανέφερε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική ‘Ενωση. De facto.

Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία “ηγείται των προσπαθειών για συνομιλίες”, ωστόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς “τη συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους”.

“Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο… Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Η θέση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προκάλεσε «τη σοβαρότερη κλιμάκωση» στον πόλεμο της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν θα καταφέρει να αποθαρρύνει τη συμμαχία από το να στηρίζει το Κίεβο.

«Έχουμε συνδυαστικά την επιστράτευση στη Ρωσία, μαζί με την ανεύθυνη, επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών και, σήμερα, την παράνομη προσάρτηση ή απόπειρα προσάρτησης τμημάτων της Ουκρανίας», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Όλα αυτά μαζί είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης από την έναρξή της και ο στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να μας αποθαρρύνει να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν θα το πετύχει», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ έγιναν αφού ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) που αποτελούν όλες μαζί το 15% της Ουκρανίας.

«Αυτή η αρπαγή εδαφών είναι παράνομη», τόνισε. «Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν αυτά τα εδάφη ως μέρος της Ρωσίας. Καλούμε όλες τις χώρες να απορρίψουν τις κραυγαλέες απόπειρες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά», πρόσθεσε.

Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης αλλά επανέλαβε ότι στηρίζει αταλάντευτα την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα καθώς αμύνεται απέναντι στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ξαναπάρει δια της βίας αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και θα την στηρίξουμε ώστε να συνεχίσει να απελευθερώνει αυτά τα εδάφη», είπε χαρακτηριστικά.

“Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού”, δήλωσε τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

“Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας”.

“Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει”.

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέες και “αυστηρές” κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις “δόλιες” προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, η Ουάσινγκτον προειδοποιεί επίσης ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε “κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα” που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να “καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα