Ουκρανία: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τη Μαριούπολη

Ουκρανία: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τη Μαριούπολη
Κατεστραμμένο κτίριο στην Ουκρανία από τις ρωσικές επιθέσεις AP Photo/Oleksandr Ratushniak

Οι μαρτυρίες μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη Μαριούπολη με τις οικογένειές τους, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχουν περιέλθει από την πολιορκία.

Η πόλη της Μαριούπολης είναι μεταξύ των περιοχών που πλήττονται πιο έντονα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι εκεί ζουν μέρες πολιορκίας σε οδυνηρές συνθήκες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα είναι σε έλλειψη καθώς πολλά παντοπωλεία έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, θέρμανση και σύνδεση για κινητά τηλέφωνα, ενώ τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από φάρμακα.

Οι μαρτυρίες μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη Μαριούπολη με τις οικογένειές τους, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχουν περιέλθει από την πολιορκία..

«Είδαμε πολλές εκρήξεις σε όλη την πόλη σε διαφορετικές συνοικίες της Μαριούπολης. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που έχουν υποστεί πιο έντονους βομβαρδισμούς και είναι ερειπωμένες. Δεν υπάρχουν μέρη όπου μπορείς να βρεις νερό. Οι άνθρωποι αναζητούν άλλες λύσεις . Για παράδειγμα, είδαμε σε μια πολυκατοικία όπου οι άνθρωποι έπαιρναν νερό από το σύστημα θέρμανσης για να πλύνουν τα χέρια, ή για κάποιες πολύ, πολύ βασικές ανάγκες» λέει μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην Μαριούπολη.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή που συμβαίνει ήδη στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη.

«Άνθρωποι μαζεύουν ξύλα για να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Οι εκρήξεις συνεχίζονται. Είναι πολύ πολύ άσχημη κατάσταση ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες ή τους μοναχικούς ανθρώπους» αναφέρει άλλο ηχητικό ντοκουμέντο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, και Σλοβακία, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή και με τις ομάδες τους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επικοινωνούν συνεχώς με νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας για τις ανάγκες που προκύπτουν. Πολλές από τις δομές αυτές χρειάζονται απεγνωσμένα προμήθειες για τη φροντίδα τραυματιών πολέμου και την παροχή συνεχούς περίθαλψης σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες και άλλες παθήσεις. Ήδη οι πρώτες διεθνείς προμήθειες έχουν φτάσει στη χώρα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κιτ χειρουργικής επέμβασης, κιτ τραύματος, είδη πρώτης ανάγκης για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αίθουσες Επειγόντων Περιστατικών και χειρουργικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εργαλείων, εξοπλισμού, φαρμάκων και άλλου υλικού. Παράλληλα, έχουν φτάσει στην Ουκρανία δύο ιατρικές κινητές μονάδες από τη Σάμο και συνεχώς αποστέλλονται ιατροφαρμακευτικές προμήθειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Μάθε περισσότερα για τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ.

Υποστήριξε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κάνοντας μια δωρεά στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να ενεργούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα επείγοντα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενόπλων συγκρούσεων. Κάνε σήμερα μία δωρεά εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα