Ουκρανία: Δωμάτια βασανιστηρίων και πάνω από 400 πτώματα αμάχων στη Χερσώνα – Τουλάχιστον 15.000 οι αγνοούμενοι

Ουκρανία: Δωμάτια βασανιστηρίων και πάνω από 400 πτώματα αμάχων στη Χερσώνα – Τουλάχιστον 15.000 οι αγνοούμενοι
Ουκρανοί στη Χερσώνα AP Photo/Bernat Armangue

Φρίκη στη Χερσώνα, καθώς εντοπίστηκαν 432 πτώματα αμάχων και 9 δωμάτια βασανιστηρίων στα εδάφη που απελευθερώθηκαν. "Συντηρητική εκτίμηση" οι 15.000 αγνοούμενοι.

Ο Γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρέι Κόστιν ανακοίνωσε ότι στα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τον ρωσικό στρατό βρέθηκαν περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων και εννέα δωμάτια βασανιστηρίων.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου του Γενικού εισαγγελέα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εννέα δωματίων βασανιστηρίων στα απελευθερωθέντα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας. Επίσης εντοπίσθηκαν 432 πτώματα, πρόκειται για άμαχους που τους είχαν σκοτώσει», γράφει το Interfax Ukraina.

Σύμφωνα με τον Γενικό εισαγγελέα, η απειλή από τις νάρκες στα απελευθερωθέντα εδάφη παραμένει μεγάλη. «Παραμένουν πολλά εδάφη και κτίρια που είναι ναρκοθετημένα. Επίσης ο εισβολέας συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με όλμους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κόστιν δήλωσε ότι στην περιοχή της Χερσώνας εργάζονται από κοινού 12 ομάδες εισαγγελέων και ανακριτών, τις οποίες συνδράμουν εμπειρογνώμονες από το Γραφείο του Γενικού εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εθνική αστυνομία της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει στις 19 Νοεμβρίου ότι συνεργάτες των οργάνων επιβολής της τάξης εντόπισαν στις απελευθερωμένες περιοχές του Ντονέτσκ, του Νικολάγιεφσκ, του Χαρκόβου και της Χερσώνας τα πτώματα 991 αμάχων. Οι άμαχοι αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.

Την ίδια ημέρα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντενίς Μοναστίρσκι είχε δηλώσει ότι στις απελευθερωθείσες περιοχές της περιοχής Χερσώνας είχαν βρεθεί 63 πτώματα ανθρώπων, οι οποίοι πέθαναν από βασανιστήρια.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 15.000 οι αγνοούμενοι του πολέμου

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Διεθνούς Επιτροπής Αγνοουμένων (ICMP).

Η οργάνωση αυτή, που εδρεύει στη Χάγη και ιδρύθηκε μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη δεκαετία του 1990, άνοιξε ένα γραφείο στο Κίεβο τον Ιούλιο για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να εντοπίσουν οικείους τους που αγνοούνται. Ο διευθυντής του προγράμματος για την Ευρώπη, Μάθιου Χόλιντεϊ, είπε σήμερα ότι είναι ασαφές πόσοι από τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν αλλού δια της βίας κρατούνται στη Ρωσία και είναι ζωντανοί ή αν πέθαναν και θάφτηκαν σε αυτοσχέδιους τάφους.

Η διαδικασία του εντοπισμού των αγνοουμένων θα διαρκέσει χρόνια, ακόμη και αφού τερματιστούν οι μάχες, είπε ο Χόλιντεϊ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. Ο αριθμός των 15.000 είναι μια «συντηρητική εκτίμηση» δεδομένου ότι μόνο στη Μαριούπολη, για παράδειγμα, οι αρχές πιστεύουν ότι τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

«Οι αριθμοί είναι τεράστιοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία μεγάλες», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στο Κίεβο

Μόλις μια ημέρα μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, οι ουκρανικές αρχές αποκατέστησαν την υδροδότηση στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

«Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργήσει εκ νέου σε πλήρη ισχύ το σύστημα υδροδότησης», τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο στο Telegram.

Ειδικά σε πολυώροφα κτίρια, η πίεση του νερού δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις επαρκής, είπε.

Μετά την ευρεία επίθεση των ρωσικών δυνάμεων σε υποδομές της Ουκρανίας, η υδροδότηση στην πρωτεύουσα των 3 εκατομμυρίων κατοίκων κατέρρευσε εντελώς λόγω των διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το σύστημα θέρμανσης της περιοχής σταμάτησε να λειτουργεί επίσης σε πολλά σημεία της πόλης, μαζί με την ηλεκτροδότηση, την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σήμερα το απόγευμα ορισμένες περιοχές του Κιέβου παρέμεναν ακόμη χωρίς ρεύμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα