Ουκρανία: Πανηγυρισμοί στη Χερσώνα – Συγκρατημένος ο Κουλέμπα: “Ο πόλεμος συνεχίζεται”

Ουκρανία: Πανηγυρισμοί στη Χερσώνα – Συγκρατημένος ο Κουλέμπα: “Ο πόλεμος συνεχίζεται”
Πανηγυρισμοί Ουκρανών για την ανακατάληψη της Χερσώνας AP Photo/Nina Lyashonok

Ουκρανοί πολίτες πανηγύρισαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα. Οι πρώτες δηλώσεις συμπαράστασης διεθνών ηγετών.

Εκατοντάδες κάτοικοι της Χερσώνας πλημμύρισαν τους δρόμους της ουκρανικής πόλης την Παρασκευή (11/11) για να πανηγυρίσουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Βιντεοσκοπημένο υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από διεθνή μέσα, όπως το Reuters και τους New York Times, έδειξε εκατοντάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν και να φωνάζουν συνθήματα νίκης στην κεντρική πλατεία της Χερσώνα, την στιγμή που κατέφταναν οι πρώτοι Ουκρανοί στρατιώτες.

“”Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες! Δόξα στο έθνος!”, “Η Χερσώνα είναι ουκρανική” ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ κάποιοι από τους κατοίκους δήλωσαν σε τηλεφωνική ή και γραπτή επικοινωνία που είχαν με δημοσιογράφους των New York Times ότι “η σημερινή ημέρα θυμίζει την 13η Μαρτίου του 1944, όταν η πόλη της Χερσώνας απελευθερώθηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις”.

Την ίδια στιγμή Ουκρανοί πολίτες πραγματοποίησαν αντίστοιχες πανηγυρικές συγκεντρώσεις και στο Κίεβο.

Ουκρανοί πολίτες πανηγυρίζουν στο Κίεβο την αποχώρηση των ρωσικών σρατευμάτων από τη Χερσώνα AP Photo/Bernat Armangue


Ουκρανοί πολίτες πανηγυρίζουν στο Κίεβο την αποχώρηση των ρωσικών σρατευμάτων από τη Χερσώνα AP Photo/Bernat Armangue

Ο Ζελένσκι πανηγυρίζει – Συγκρατημένος ο Κουλέμπα

Στο ίδιο πανηγυρικό κλίμα εμφανίστηκε και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων έγραψε στο Telegram, “Η Χερσώνα είναι δική μας“, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του
με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα”, είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. ενώ πρόσθεσε πως “άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη”.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα εμφανίστηκε επίσης χαρούμενος όσον αφορά τις εξελίξεις στη Χερσώνα, ωστόσο προτίμησε να διατηρήσει μία πιο ψύχραιμη στάση, υπενθυμίζοντας ότι “ο πόλεμος συνεχίζεται“.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο (12/11) κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης,

“Καταλαβαίνω ότι όλοι εύχονται ο πόλεμος αυτός να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν. Σίγουρα είμαστε αυτοί που το εύχονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Αλλά όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και βλέπουμε τη Ρωσία να κινητοποιεί περισσότερους στρατεύσιμους και να μεταφέρει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, θα συνεχίσουμε σίγουρα να υπολογίζουμε στη δική σας διαρκή στήριξη”.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) AP Photo/Vincent Than


Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όλοι οι στρατιώτες της αποχώρησαν από τη Χερσώνα προς τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για ενδεχόμενο σαμποτάζ από εναπομείναντες Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι φέρεται να έχουν λάβει εντολή από τους διοικητές τους να φορέσουν πολιτικά ρούχα και να κρυφτούν.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στα ρωσικά, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών Άμυνας προειδοποίησε όποιον Ρώσο στρατιώτη βρίσκεται ακόμα εκεί να παραδοθεί.

Η ουκρανική υπηρεσία απείλησε να «εξοντώσει» όποιον Ρώσο στρατιώτη προβάλει αντίσταση και σε ανακοίνωσή της στο Telegram ανέφερε “Έχετε μόνο μία ευκαιρία να αποφύγετε τον θάνατο – να παραδοθείτε αμέσως”.

ΗΠΑ: Χαιρετίζουμε την αξιοσημείωτη νίκη

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ουκρανικό στρατό, μέσω του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος συνόδευσε τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Καμπότζη.

“Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί μόλις κατήγαγαν μια αξιοσημείωτη νίκη: η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία κατέλαβε σε αυτόν τον πόλεμο βρίσκεται ξανά υπό ουκρανική σημαία, κάτι που είναι απολύτως αξιοσημείωτο” δήλωσε ο Σάλιβαν εκτιμώντας ότι η υποχώρηση των δυνάμεων της Μόσχας θα έχει «ευρύτερες στρατηγικές επιπτώσεις», συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ρωσικής απειλής για άλλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, όπως η Οδησσός.

“Είναι μια σπουδαία στιγμή και οφείλεται στην απίστευτη επιμονή και ικανότητα των Ουκρανών, που έχουν την ενωμένη και αδιάκοπη υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων μας”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να πιέζει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ο Σάλιβαν απάντησε ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει αν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία, σημείωσε, εξακολουθεί να έχει «αλλόκοτες αξιώσεις» αναφορικά με τις εξαγγελθείσες (από τη Μόσχα) προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών, παρόλο που οι δυνάμεις της υποχωρούν λόγω της αντεπίθεσης του Κιέβου.

«Η Ουκρανία είναι με την ειρήνη σε αυτήν τη σύγκρουση και η Ρωσία με τον πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία επέλεγε να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να αποχωρήσει, θα ήταν το τέλος αυτού του πολέμου. Εάν η Ουκρανία επέλεγε να σταματήσει να πολεμά και να παραδοθεί, θα ήταν το τέλος της Ουκρανίας», ανέφερε.

«Υπό αυτό το πρίσμα, η θέση μας παραμένει αμετάβλητη και ουσιαστικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι», κατέληξε.

Βρετανία: Ταπείνωση της Μόσχας η αποχώρηση από τη Χερσώνα

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που κατέλαβε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, είναι ακόμη μία ταπείνωση για το στρατό της, αλλά η Μόσχα εξακολουθεί να αποτελεί μία απειλή.

“Η ρωσική ανακοίνωση αποχώρησης από τη Χερσώνα σηματοδοτεί μία ακόμη στρατηγική αποτυχία για αυτούς”, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας σε μία σημερινή ανακοίνωσή του.

“Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία απέτυχε να υλοποιήσει οποιονδήποτε από τους σοβαρούς αντικειμενικούς σκοπούς της, πέραν της Χερσώνας, ενώ τώρα με την παράδοσή της, οι απλοί Ρώσοι θα πρέπει να αναρωτηθούν “Για πιο λόγο έγινε όλο αυτό”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Γουάλας, ο ρωσικός στρατός υπέστη μία μεγάλη απώλεια σε ανθρώπινες ζωές και στον αντίποδα της διεθνούς απομόνωσης και του εξευτελισμού, ενώ η Ουκρανία θα πιέσει με την υποστήριξη της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας.

“Παρά το γεγονός, ότι η αποχώρηση είναι ευπρόσδεκτη, κανένας δεν θα υποτιμήσει την διαρκή απειλή από τη Ρωσική Ομοσπονδία”, συμπέρανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα