Ουκρανία: Ο πόλεμος στο TikTok – Γιατί έχει γεμίσει με βίντεο από Ουκρανές ένστολες

Ουκρανία: Ο πόλεμος στο TikTok – Γιατί έχει γεμίσει με βίντεο από Ουκρανές ένστολες
Ο πόλεμος στο TikTok TikTok

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας και οι ρωσόφωνοι ζητούν βοήθεια, το TikTok γίνεται πλατφόρμα προπαγάνδας.

Στον διαδικτυακό πόλεμο προπαγάνδας έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες οι Ουκρανοί που έχουν ενταχθεί στον τακτικό στρατό της χώρας, στα πρότυπα του Ισραήλ.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να “πολιορκούν” τα ουκρανικά σύνορα, οι στρατιώτες της χώρας έχουν στραφεί στο Tiktok για να δείξουν το “ακμαίο” ηθικό τους, αναρτώντας βίντεο με τραγούδια και χορούς.

Η New York Post εντόπισε βίντεο γυναικών που έχουν ενταχθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες χορεύουν με τις στολές τους, επιδεικνύουν τα όπλα τους και κάνουν περιπολίες στα σύνορα και στα χαρακώματα. Σε κάποια βίντεο, νεαρές κοπέλες απεικονίζονται μαζί με φίλες τους, προσπαθώντας να στρατολογήσουν κόσμο, ή παρουσιάζοντας στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

Τα πλάνα συνοδεύονται με ατάκες όπως “η Ουκρανία πάνω απ’ όλα” και με πατριωτικά συνθήματα.

Αντίστοιχα βίντεο βέβαια κυκλοφόρησαν και από τη ρωσική πλευρά, όπως το παρακάτω, που κατέγραφε τις κινήσεις του ρωσικού στρατού προς τα σύνορα.

Από το παραπάνω βίντεο μάλιστα κυκλοφόρησαν και οι πρώτες πληροφορίες για την αύξηση των στρατευμάτων στη περιοχή, με τη ρωσική πλευρά να αναφέρει πως πρόκειται για προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις, εντός των ρωσικών εδαφών.

Ο Ruslan Leviev, ιδρυτικό μέλος της Conflict Intelligence Team (CIT), μιας ανεξάρτητης ρωσικής ερευνητικής οργάνωσης, ανέφερε πως τα εν λόγω βίντεο διακινούνται από οδηγούς φορτηγών, εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και πολίτες σε περιοχές των συνόρων. Τόνισε όμως πως υπάρχει έλεγχος των πληροφοριών που κυκλοφορούν μέσα από τα ίδια τα στρατεύματα, για να μην αποτυπωθούν οι θέσεις τους και τα στρατηγικά σχέδια, στη λογική που ακολουθήθηκε και στη Συρία.

Τους τελευταίους μήνες, παρατηρητές που χρησιμοποιούσαν τεχνικές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα για να ερευνήσουν τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας, κατέγραψαν ρωσικές κινήσεις στην προσαρτημένη Κριμαία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τη γειτονική χώρα της Λευκορωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα, δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές είχε ξεπεράσει τις 130.000, με τη Ρωσία να απαντά πως σταδιακά τα στρατεύματα θα αποσυρθούν. Βάσει νόμου οι Ρώσοι στρατιώτες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο ενώ βρίσκονται σε υπηρεσία ή στη βάση τους, καθώς και να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τη δράση τους, ωστόσο δε λείπουν κάποιες “στοχευμένες” διαρροές.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η κυβέρνηση της Ουκρανίας φαίνεται πως ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική, προσπαθώντας να δείξει πως στις τάξεις των ενστόλων της, υπάρχει καλό “κλίμα” και “ελευθερία έκφρασης”. Στη κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως ενθαρρύνονται και τα βίντεο των νέων γυναικών, με τη χρήση συγκεκριμένων hashtag όπως #ukrainia, #bravegirls, #supportukrainia, #putingohome, #beautifulgirls, με στόχο να γίνουν viral και να εμπνεύσουν μια συμπάθεια προς τον ουκρανικό στρατό. Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως γι΄ αυτό το λόγο το Κίεβο έχει αφήσει ελεύθερη τη κυκλοφορία των εν λόγω πλάνων, “χρησιμοποιώντας” τις νεαρές κοπέλες σε αυτό τον άτυπο πόλεμο ψηφιακής πληροφορίας.

Μη ξεχνάμε βέβαια, πως στα ανατολικά της χώρας και στις περιοχές όπου έχει ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση, υπάρχει γενική επιστράτευση των ακροδεξιών – νεοναζιστικών δυνάμεων πολιτοφυλάκων, για την οποία είχαμε γράψει αναλυτικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να μπει στην Ουκρανία, θα μιλάμε για έναν πόλεμο που θα μεταδοθεί αναλυτικά και στο TikTok, στα πρότυπα που έχουμε συνηθίσει σε άλλες περιστάσεις να συμβαίνει σε μέσα δικτύωσης σαν το Twitter. Όπως αναφέρει το Wired, η οργάνωση Conflict Intelligence Team (CIT) που αναφέραμε παραπάνω κατέγραψε 79 βίντεο μέσα στον Ιανουάριο, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει στα 166 μέσα στον Φεβρουάριο, ως τώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα