Ουκρανία: Πώς τα άρματα από Γερμανία και ΗΠΑ αλλάζουν τον πόλεμο

Ουκρανία: Πώς τα άρματα από Γερμανία και ΗΠΑ αλλάζουν τον πόλεμο
Leopard 2 AP Photo/Michael Sohn

Η απόφαση Γερμανίας και ΗΠΑ να στείλουν άρματα μάχης Leopard και Abrams στην Ουκρανία είναι μια σημαντική στιγμή με δυναμική να αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο. Πώς θα επηρεαστούν τα πεδία των μαχών.

Μετά από εβδομάδες γεωπολιτικής διαμάχης, η Γερμανία ανακοίνωσε μετά από πολλή σκέψη ότι θα παράσχει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυναμική όπως αυτή διαμορφώνεται στα πεδία των μαχών.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την κίνηση αυτή την Τετάρτη (25/1), υποκύπτοντας στις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις – με πρώτες αυτές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, ενώ ακολούθησε και ένα μπλοκ άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που κάλεσαν το Βερολίνο να ενισχύσει τη στρατιωτική του υποστήριξη και να δεσμευτεί για την αποστολή των περιζήτητων αυτών αρμάτων μάχης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται στείλουν κι αυτές με τη σειρά τους στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης τύπου M1 Abrams αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν προτού ακόμη η χώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων.

Τα δυτικά άρματα μάχης που θα έχει πλέον στην κατοχή της η Ουκρανία έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις προσδοκίες του Κιέβου, να αλλάξουν τη μορφή του πολέμου και να ανακτηθούν κατεχόμενα εδάφη, καθώς θα του επιτρέψει να εξαπολύσει επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις της Μόσχας αντί να επικεντρώνεται κυρίως στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων.

Η Ουάσινγκτον στέλνει 31 άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας από τους συμμάχους που δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα τόνισε ότι τα Abrams που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα βοηθήσουν το Κίεβο να απελευθερώσει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως «επιθετική απειλή».

«Περί αυτού πρόκειται: να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί και να προστατεύσει την ουκρανική γη. Δεν είναι επιθετική απειλή για τη Ρωσία, δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι η μεταφορά των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία.

«Η παράδοση αυτών των αρμάτων μάχης στο πεδίο θα πάρει χρόνο. Χρόνο που θα δούμε και θα χρησιμοποιήσουμε για να βεβαιωθούμε ότι οι Ουκρανοί είναι πλήρως προετοιμασμένοι», είπε.

Πότε θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν τα άρματα μάχης που στέλνουν Γερμανία και ΗΠΑ

Ο Σολτς δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ολοκληρώνοντας μήνες διαβουλεύσεων και αρκετές ημέρες τεταμένων διαπραγματεύσεων με τους εταίρους του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του Όλαφ Σολτς Photo/Markus Schreiber

“Αυτό είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων που έγιναν με τους στενότερους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της Γερμανίας“, ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Ο γερμανικός στρατός έχει στην κατοχή του 320 άρματα μάχης Leopard 2, αλλά δεν αποκαλύπτει πόσα θα είναι ετοιμοπόλεμα, δήλωσε προηγουμένως στο CNN εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ο επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την είδηση ότι η Γερμανία θα στείλει στη χώρα του άρματα μάχης Leopard 2 και επανέλαβε ότι χρειάζονται “πολλά” από αυτά.

“Το πρώτο βήμα για τα άρματα μάχης έχει γίνει. Το επόμενο βήμα είναι ο “συνασπισμός αρμάτων”. Χρειαζόμαστε πολλά Leopard”, δήλωσε ο Andriy Yermak στο Telegram.

Ο στόχος είναι να “συναρμολογηθούν γρήγορα” δύο τάγματα με άρματα μάχης Leopard 2, αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. “Η εκπαίδευση των ουκρανικών πληρωμάτων πρόκειται να ξεκινήσει γρήγορα στη Γερμανία. Εκτός από την εκπαίδευση, το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη, πυρομαχικά και συντήρηση των συστημάτων”.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι τα άρματα μάχης Leopard θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά στην Ουκρανία σε περίπου τρεις μήνες.

Το σχέδιο για την ενσωμάτωση των αρμάτων Abrams θα είναι πιθανότατα πιο περίπλοκο- όχι μόνο πρέπει πρώτα να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά και τα συστήματά τους θεωρούνται πιο πολύπλοκα, σύμφωνα με το CNN..

“Το άρμα Abrams είναι ένα πολύ περίπλοκο κομμάτι εξοπλισμού. Είναι ακριβό. Είναι δύσκολο να εκπαιδευτείς σε αυτό. Έχει κινητήρα τζετ”, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Άμυνας του Πενταγώνου για θέματα πολιτικής.

Leopard 2 AP Photo/Michael Sohn

Η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι Ουκρανοί γρήγορα στα Leopards θεωρούνταν πάντα ως πλεονέκτημα της αποστολής αυτού του τύπου αρμάτων, έναντι των πιο δυσκίνητων Abrams.

Τα Abrams είναι επίσης “σημαντικά βαρύτερα” από τις περισσότερες εκδόσεις του Leopard, “οπότε πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία πρόσθετος εξοπλισμός μηχανικής και ανάκτησης”, δήλωσε στο CNN ο Gustav C. Gressel, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Η σημασία των Leopard 2 στην εξέλιξη του πολέμου

Τα σύγχρονα άρματα μάχης που θα έχει πλέον στη διάθεσή του το Κίεβο θεωρούνται κρίσιμης σημασίας ενόψει των νέων χερσαίων μαχών που αναμένονται την άνοιξη.

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια ρωσική επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την ολοκλήρωση της κατάληψης των περιοχών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ – ο πρωταρχικός στόχος δηλαδή που έχει θέσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανώτερος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, ο στρατηγός Valerii Zaluzhniy, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ουκρανία αναμένει μια ρωσική επίθεση οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ του τέλους Ιανουαρίου και του Μαρτίου.

Η προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια, όπως το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS, ήταν ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακόψει τις ρωσικές προόδους και να πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων αντεπιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Τα τανκς που συγκεντρώνουν πάνω τους πολλές από τις ελπίδες του Κιέβου αντιπροσωπεύουν το ισχυρότερο άμεσο επιθετικό όπλο που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, ένα βαριά οπλισμένο και θωρακισμένο σύστημα σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τον εχθρό κατά μέτωπο αντί να πυροβολεί από απόσταση. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά με την απαραίτητη εκπαίδευση, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει εδάφη έναντι των ρωσικών δυνάμεων που είχαν χρόνο να σκάψουν αμυντικές γραμμές.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προμηθεύουν ανακατασκευασμένα άρματα T-72 της σοβιετικής εποχής, αλλά τα σύγχρονα δυτικά άρματα είναι μια γενιά μπροστά όσον αφορά την ικανότητά τους να στοχεύουν τις εχθρικές θέσεις.

Γιατί άργησε τόσο πολύ η Γερμανία;

Η απόφαση της Γερμανίας ακολούθησε εβδομάδες δυτικών πιέσεων, τερματίζοντας μια περίοδο διαβουλεύσεων στο Βερολίνο που απογοήτευσε τους συμμάχους της και προκάλεσε εκνευρισμό στο Κίεβο.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έφυγαν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη Παρασκευή χωρίς συμφωνία για την αποστολή αρμάτων μάχης. Αντ’ αυτού, οι αξιωματούχοι πίεζαν για μια παρόμοια δέσμευση από τις ΗΠΑ προτού να επιστρατευτούν. Το Βερολίνο δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εξαγωγή των Leopards από άλλες χώρες, αλλά ήταν σιωπηλό σχετικά με τη δική του στάση.

/ Leopard 2

Η αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αποτελούσε κάποτε μια κόκκινη γραμμή για τους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι ήταν γενικά πρόθυμοι να παράσχουν στο Κίεβο αμυντικά όπλα για την απόκρουση της ρωσικής απειλής, αλλά είχαν δείξει απροθυμία να εισαγάγουν συστήματα που θα μπορούσαν να θέσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην επίθεση.

Η ανησυχία στις αρχές του πολέμου σε ορισμένες γωνιές του ΝΑΤΟ ήταν ότι η υπέρβαση της στρατιωτικής υποστήριξης θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, και ενδεχομένως να εισήγαγε ακόμη και την απειλή πυρηνικών επιθέσεων. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, ωστόσο, η εκτίμηση αυτή φαίνεται να άλλαξε μετά και τις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας προς το τέλος του 2022 και την ενσωμάτωσης νέων και πολύπλοκων δυτικών οπλικών συστημάτων στους κόλπους της.

Η Γερμανία ήταν πιο αργή από ορισμένους συμμάχους της στην αλλαγή της προσέγγισης αυτής, με τον νέο υπουργό Άμυνας Πιστόριους να ζητά επανειλημμένα περισσότερο χρόνο αυτή την εβδομάδα μπροστά στην παγκόσμια πίεση και να επιμένει ότι η αποστολή αρμάτων μάχης θα είχε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το Βερολίνο.

Αλλά ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης, δήλωσε την Τετάρτη ότι “αναμφίβολα, αυτή η διπλωματική πίεση αλλάζει τη γερμανική προσέγγιση, και όχι μόνο στην περίπτωση αυτών των αρμάτων μάχης”.

Η Ουκρανία τώρα πιέζει τη Δύση για μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς

Η Ουκρανία θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Αν τα πάρουμε (σ.σ. τα δυτικά μαχητικά) τα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης θα είναι τεράστια (…) Όχι μόνο τα F-16: αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, αυτό θέλουμε», είπε ο Γιούρι Σακ.

Η στρατιωτική στήριξη της Δύσης είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο. Πριν από τη ρωσική εισβολή ωστόσο, ακόμη και η ιδέα παράδοσης φονικών όπλων στην Ουκρανία ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο πλέον πέφτει το ένα ταμπού μετά το άλλο. «Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα Himars, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα. Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», είπε ο Σακ. Η Ουκρανία έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία να της δοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο ινστιτούτο μελετών RUSI του Λονδίνου, είπε ότι η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα ωφεληθεί πολύ από τα δυτικά μαχητικά. Ωστόσο, σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ότι τα αεροσκάφη αυτά θα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος και θα αναγκάζονται να πετούν πολύ χαμηλά κοντά στη γραμμή του μετώπου, κάτι που θα μείωνε δραματικά το βεληνεκές των πυραύλων τους και θα περιόριζε τις δυνατότητες να πλήττουν στόχους.

Ένας Ουκρανός πιλότος με την κωδική ονομασία Juice είπε τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι πολλοί συνάδελφοί του μαθαίνουν αγγλικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ελπίζοντας ότι κάποια ημέρα το Κίεβο θα λάβει δυτικά αεροσκάφη, όπως τα μαχητικά F-16.

“Θα καούν όπως τα υπόλοιπα” λέει για τα άρματα το Κρεμλίνο

Την απόφαση της Δύσης να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία σχολίασε χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους το Κρεμλίνο, δηλώνοντας πως όλα τα τανκς που προμηθεύονται στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα “καούν”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση αυτή ως “ακριβή ανοησία”,

Μιλώντας σε καθημερινή ενημέρωση με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι, ενώ οι αποστολές Abrams δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μία παράδοση θα ήταν σπατάλη χρημάτων.

“Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ειδικοί κατανοούν το παράλογο αυτής της ιδέας. Το σχέδιο είναι καταστροφικό από άποψη τεχνολογίας”, είπε.

“Αλλά πάνω από όλα, υπερεκτιμά τις δυνατότητες που θα προσθέσει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα άλλα. Απλά είναι πιο ακριβά“, πρόσθεσε.

Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και μήνες άρματα μάχης από τη Δύση, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των δυνάμεων στο πεδίο μάχης και θα διαπεράσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές προκειμένου να ανακαταλάβουν τα κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά και νότια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα