Συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας: Πιθανή η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, η Ρωσία θα μειώσει τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ

Συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας: Πιθανή η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, η Ρωσία θα μειώσει τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ
Ρωσο-Ουκρανικές διαπραγματεύσεις ap

Εποικοδομητικές οι συνομιλίες σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Οι Ρώσοι θα προχωρήσουν σε "δραστική μείωση" των επιχειρήσεων σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοινώνει ότι θα συνεχιστούν αύριο, Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος κύκλος συνομιλιών φάνηκε σήμερα να είναι εποικοδομητικός, τη στιγμή που οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ηχούν για 34η ημέρα στην ουκρανική επικράτεια.

Ειδικότερα, η Μόσχα πρότεινε τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι έτσι ώστε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε δηλώσεις του, μετά τις συζητήσεις με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ανέφερε πως το Κρεμλίνο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια συνάντηση, όταν εγκριθεί από κοινού ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών.

Στην εν λόγω προοπτική συμφωνεί, όπως τόνισαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, και η Ουκρανία.

Δέσμευση Ρωσίας για δραστική μείωση της στρατιωτικής της δράσης σε Κίεβο, Τσερνίχιβ

Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει “δραστικά” την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ μετά τις “ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

“Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιβ” όπως ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για “ουσιαστικές συνομιλίες”.

Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία, επίσης, αξίωσε από τους Ουκρανούς να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Κατά τους Ουκρανούς, το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: “Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες”.

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία.

Τι είπε ο Ερντογάν πριν την έναρξη

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο οικοδεσπότης της διαπραγμάτευσης Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές “να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία”.

Είναι στο χέρι των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία” επεσήμανε επίσης ο Ερντογάν λίγο πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά από τρεις ώρες συνομιλιών οι δύο πλευρές αποφάσισαν να διακόψουν και να επαναλάβουν τη διαδικασία την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα