Ουκρανία: SOS για εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή λόγω της καταστροφής του φράγματος – “Το έκαναν μόνοι τους” λέει η Ρωσία

Ουκρανία: SOS για εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή λόγω της καταστροφής του φράγματος – “Το έκαναν μόνοι τους” λέει η Ρωσία
Εικόνες καταστροφής μετά την ανατίναξη του φράγματος AP Photo

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κινδυνεύουν να χαθούν εκατομμύρια τόνοι από τη συγκομιδή της χώρας, μετά την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα. Η Ρωσία συνεχίζει να λέει ότι η Ουκρανία κατέστρεψε το φράγμα.

Η Ουκρανία και οι πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές μετρούν ξανά τις πληγές τους, από αυτό που περιγράφεται ως “η χειρότερη οικολογική καταστροφή από ανθρώπινο χέρι στην Ευρώπη“, μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στα νότια της χώρας και την εκτενή καταστροφή στη Χερσώνα που προκλήθηκε.

Οι φωτογραφίες από την πλημμυρισμένη Χερσώνα και από την επιχείρηση εκκένωσης στις κοινότητες που επλήγησαν από τις πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο, απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η πλημμυρισμένη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο AP Photo/Libkos

Η πλημμυρισμένη Χερσώνα μετά την ανατίναξη του φράγματος στον ποταμό Δνείπερο AP Photo/Libkos

Ένα βίντεο από το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του BBC προκαλεί ανατριχίλα, καθώς τη στιγμή που ντόπιοι παραχωρούν συνέντευξη ακούγονται βομβαρδισμοί στη Χερσώνα και εκείνοι τρέπονται σε φυγή.

Με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για την ενέργεια αυτή, το Κίεβο διερευνά το περιστατικό της καταστροφής του φράγματος ωςέγκλημα πολέμου” και ως πιθανή “οικοκτονία” ή εγκληματική περιβαλλοντική καταστροφή, ανέφερε μια δήλωση του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα την Τετάρτη.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε την Πέμπτη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) ότι το Κίεβο κατέστρεψε το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα με «μαζικές» επιθέσεις του πυροβολικού και χαρακτήρισε «νεοναζιστική» την ουκρανική κυβέρνηση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ανησυχία του για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλημμυρών που προκύπτουν, με εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι είναιπολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος της ζημίας στην οικονομία”, αλλά προσθέτει ότι το ΔΝΤ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση”.

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι μπορεί να χαθούν εκατομμύρια τόνοι από τη συγκομιδή της χώρας

Η Ουκρανία μπορεί να χάσει πολλά εκατομμύρια τόνους από τη συγκομιδή της εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

«Χωρίς πηγή υδροδότησης, είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν λαχανικά. Δημητριακά και ελαιόσποροι θα καλλιεργηθούν με τη χρήση ενός ευρύτερου μοντέλου με χαμηλές αποδόσεις», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η καταστροφή του φράγματος αυτή την εβδομάδα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη νότια Ουκρανία και μπορεί να μετατρέψει τουλάχιστον 5.000.000 στρέμματα γης σε «έρημο» εάν μείνουν χωρίς άρδευση.

Το υπουργείο ανέφερε ότι η πλημμυρισμένη γη θα απαιτήσει μια ολοκληρωμένη γεωργική και περιβαλλοντική αξιολόγηση της κατάστασης του εδάφους και στις περισσότερες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν ειδικές μέθοδοι αποκατάστασης του εδάφους. Ανέφερε ότι λαχανικά, πεπόνια, δημητριακά και ελαιόσποροι είναι τα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται στις πληγείσες περιοχές. Η Ουκρανία είναι από τις βασικότερες στον κόσμο χώρες καλλιέργειας και εξαγωγής σιτηρών και ελαιόσπορων.

Μαζική απομάκρυνση κατοίκων

Με τους περισσότερους κατοίκους να περνούν το πρώτο βράδυ στις σκεπές των σπιτιών τους, αφού η στάθμη του νερού σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω από το επίπεδο του ισογείου και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα νερά του Δνείπερου ανέβηκαν κατά πέντε μέτρα, συνεχίζεται η μαζική απομάκρυνση κατοίκων μεταξύ αυτών και ηλικιωμένων.

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές:

Κάτοικος της Χερσώνας εγκαταλείπει το σπίτι της, λόγω της πλημμύρας που προκάλεσε η ανατίναξη του φράγματος AP Photo/Roman Hrytsyna

Ηλικιωμένη εγκαταλείπει το σπίτι της κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πλημμυρισμένης Χερσώνας AP Photo/Roman Hrytsyna

Γυναίκα κλαίει κατά την επιχείρηση εκκένωσης στη Χερσώνα AP Photo/Roman Hrytsyna

Πού ακριβώς βρίσκεται το φράγμα και τι έχει συμβεί

Το φράγμα βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο, στη νότια Ουκρανία. Η Ρωσία ελέγχει τα εδάφη στην αριστερή όχθη του ποταμού, ενώ η δεξιά όχθη ανήκει στην Ουκρανία.

Το φράγμα -μήκους 2 χιλιομέτρων- τροφοδοτεί τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα και συγκρατεί μια δεξαμενή που περιέχει 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί το κανάλι της βόρειας Κριμαίας που παρέχει πόσιμο νερό στη χερσόνησο, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες, μια εκδοχή αναφέρει ότι γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη. Η έκρηξη φέρεται να ήταν αρκετά δυνατή ώστε να ακουστεί σε απόσταση 80 χιλιομέτρων.

Πλάνα από κάμερα παρακολούθησης φαίνεται να καταγράφουν την ανατίναξη του φράγματος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα