Ουκρανία: Συνομιλία του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας με τον Ρώσο ομόλογό του - "Δεν έλυσε κανένα ακανθώδες ζήτημα"

Σημαίες ΗΠΑ και Ρωσίας
Σημαίες ΗΠΑ και Ρωσίας AP

Ο Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Σεργκέι Σοϊγκού για πρώτη φορά μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Ενδέχεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία των αρχιστράτηγων των δύο χωρών.

Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν συνομίλησε με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού στο τηλέφωνο.

Οπως διαρρέεται από την αμερικανική πλευρά, ο Οστιν ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Ουκρανία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να γίνει γνωστή η αντίδραση της άλλης πλευράς.

«Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν έλυσε κανένα ακανθώδες πρόβλημα ούτε οδήγησε σε άμεσες αλλαγές στα όσα κάνουν ή λένε οι Ρώσοι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τερματίζει ένα μακρύ διάστημα "απομόνωσης" των Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τους Αμερικανούς συναδέλφους του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.

Eίναι δε πολύ πιθανό μετά από αυτήν την εξέλιξη να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των αρχιστράτηγων των δύο χωρών. Η τελευταία συνομιλία των αρχηγών του στρατού ΗΠΑ και Ρωσίας έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Reuters από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να προσπαθήσει να μιλήσει με τον Σοϊγκού από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα φαινόνταν να μην ενδιαφέρεται να συνομιλήσει.

Ο Όστιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, δήλωσε ο Τζον Κίρμπ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή.

Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή ("κόκκινο τηλέφωνο") είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, ΗΠΑ, Ρωσία
SHARE:

24Media Network