Παγωμένα χαμόγελα

Παγωμένα χαμόγελα
President Donald Trump reaches out to shake hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the Roosevelt Room of the White House, Tuesday, May 16, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Μηνύματα συνεργασίας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας του ISIS και του PKK. Τι συζήτησαν Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο (Pics+Vids)

Στον “καινούριο”, “κοινό εχθρό”, την τρομοκρατία βρήκαν κοινό έδαφος Τραμπ και Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν στις ΗΠΑ. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, από την αποκάλυψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε απόρρητα δεδομένα με την Ρωσία, ο “παγωμένος” Τραμπ υπογράμμισε, ότι “οι λαοί των δύο χωρών είναι φίλοι και σύμμαχοι για δεκαετίες”.

Όπως μάλιστα σημείωσε “σήμερα, αντιμετωπίζουμε έναν καινούριο εχθρό, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και πάλι επιδιώκουμε, να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτήν την απειλή. Στηρίζουμε την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το PKK”.


“Υποστηρίζουμε την Τουρκία στον πρώτο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και το ΡΚΚ και φροντίζουμε να μην έχουν κανένα ασφαλές μέρος – οι τρομοκρατικές ομάδες. Εκτιμούμε επίσης την ηγεσία της Τουρκίας στην αναζήτηση ενός τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ο συριακός εμφύλιος πόλεμος πλήττει τη συνείδηση ολόκληρου του κόσμου και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων σήμερα και θα δείτε ακριβώς τι μιλάμε. Υποστηρίζουμε επίσης κάθε προσπάθεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της βίας στη Συρία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ειρηνική επίλυση”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν επίσης, για την ανάγκη αναζωογόνησης των εμπορικών και εμπορικών δεσμών τους. “Αυτές είναι περιοχές όπου μπορούμε να οικοδομήσουμε τη σχέση μας που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας”, είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

President Donald Trump shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the Oval Office of the White House in Washington, Tuesday, May 16, 2017. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των Σύρων Κούρδων, λέγοντας πως η επιστράτευσή τους αντίκειται στις συμφωνίες και δεν μπορεί, να γίνει αποδεκτή. “Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”, είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας πως “ελπίζει” και “προσεύχεται” για μελλοντική συνεργασία, ώστε να μπουν νέα “θεμέλια” στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

President Donald Trump meets with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the Oval Office of the White House in Washington, Tuesday, May 16, 2017. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Υπενθυμίζεται, ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε πρόσφατα την προμήθεια όπλων στην πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), “όσο είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί μια καθαρή νίκη” στην σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

President Donald Trump meets with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in the Oval Office of the White House in Washington, Tuesday, May 16, 2017. (AP Photo/Evan Vucci) AP

 

(Φωτογραφίες: AP Images/Evan Vucci)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα