Παιδιά στη δίνη του πολέμου: 140 Κούρδοι έφηβοι θύματα απαγωγής από την ISIS στη Συρία

Παιδιά στη δίνη του πολέμου: 140 Κούρδοι έφηβοι θύματα απαγωγής από την ISIS στη Συρία
© AP

Παρακολουθούν αναγκαστικά μαθήματα σχετικά με τη ριζοσπαστική θεολογία του Ισλάμ, προκειμένου να εξελιχθούν σε καμικάζι για το καθεστώς της Τζιχάντ

Περισσότεροι από 140 Κούρδοι έφηβοι μεταξύ 14 και 16 ετών απάγονται και κρατούνται όμηροι από τις στρατιωτικές δυνάμεις της ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) στην πόλη Manbij στη Συρία, όπου και παρακολουθούν αναγκαστικά μαθήματα σχετικά με τη ριζοσπαστική θεολογία του Ισλάμ, προκειμένου να εξελιχθούν σε καμικάζι για το καθεστώς της Τζιχάντ.

Επιμέλεια: Άλκηστις Καραλή

Το γεγονός αποκαλύφθηκε από αφήγηση ενός 15χρονου εφήβου, του Mohammed, σχετικά με το πως οι στρατιωτικοί της ISIS επιστρατεύουν παιδιά για θέσεις στρατιωτών, σκοπευτών, τραυματιοφορέων και καμικάζι. Ο Mohammed δήλωσε στο CNN ότι απήχθη από ένοπλους μαχητές στις 29 Μαΐου, ενώ ταξίδευε με ένα κομβόι λεωφορείων που μεταφέρουν τα παιδιά από τις τελικές εξετάσεις τους πίσω στην πόλη του Χαλεπίου. Είπε ότι οι άνδρες ρώτησαν θυμωμένα γιατί τα αγόρια κάθονταν με τα κορίτσια, φωνάζοντας: “Απαγορεύεται!”. Ο Mohammed πρόσθεσε: “Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Ήμασταν ενθουσιασμένοι να πάμε σπίτι και να δούμε τις οικογένειές μας. Δεν ξέραμε γιατί μας πήραν.” 

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τοπικούς ακτιβιστές ήταν ανάμεσα σε περισσότερους από 140 μαθητές από το Κουρδιστάν που απήχθησαν στη Συρία τον περασμένο μήνα από την ISIS. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε ένα τζαμί στο Manbij, και αφού τους δόθηκαν κουβέρτες, αναγκάστηκαν να κοιμούνται σε μονόκλινα δωμάτια με 17 αγόρια σε κάθε ένα. Ξυπνούσαν κάθε μέρα τα χαράματα για προσευχή, και υποχρεώνονταν σε μαθήματα πάνω στο νόμο της Σαρία για αρκετές ώρες και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να παρακολουθούν βίντεο από φρικτές εκτελέσεις και αποστολές αυτοκτονίας.

Ο Mohammed δήλωσε ότι, ήδη από την πρώτη μέρα, μασκοφόροι μαχητές τον υποχρέωσαν να παρακολουθήσει ένα βίντεο στο οποίο προβάλλονταν μαχητές να αποκεφαλίζουν έναν άντρα και μάλιστα τον προειδοποίησαν ότι θα είχε την ίδια τύχη αν προσπαθούσε να δραπετεύσει. Είπε ότι οι άνδρες, οπλισμένοι με πολυβόλα AK-47, του είπαν: “Αυτή είναι η Τζιχάντ για χάρη του Θεού.” Παρά την βάρβαρη απειλή, αυτός και ένας φίλος του κατάφερε να διαφύγει μετά τη δημιουργία ενός περισπασμού και αφού αναρριχήθηκε σε ένα φράχτη.

Ένας πατέρας ενός άλλου από τους μαθητές που απήχθησαν από την ISIS, ο οποίος είναι ανώτερος Κούρδος ηγέτης, αλλά δε θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του επειδή φοβόταν για την ασφάλεια του γιου του, δήλωσε ότι “προσπαθούν να τους κάνουν πλύση εγκεφάλου”, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το πώς θα επηρεάσει ψυχολογικά το συγκεκριμένο γεγονός τα παιδιά τους.

Παρ' όλα αυτά, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch αποκάλυψε πως ανταρτικές ομάδες σε όλο τον ιδεολογικό φάσμα απασχολούν παιδιά στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Η έρευνα ανέφερε ότι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις σε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο έχουν χρησιμοποιήσει επίσης εφήβους. “Οι συριακές ένοπλες ομάδες δεν θα πρέπει να “κυνηγούν” ευάλωτα παιδιά - που έχουν δει τους συγγενείς τους να σκοτώνονται και τα σχολεία και τις κοινότητές τους να καταστρέφονται - στρατολογώντας τους στις δυνάμεις τους”, είπε ο Priyanka Motaparthy, συντάκτης της έκθεσης. Η Human Rights Watch δήλωσε ότι η εξτρεμιστική Nusra Front και η ISIS απευθύνονται αμφότερες σε παιδιά ηλικίας 15 ετών, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν και στρατιωτική εκπαίδευση. Η οργάνωση, η οποία βασίζει την έκθεσή της σε συνεντεύξεις με 25 παιδιά και πρώην παιδιά-στρατιώτες στη Συρία, δήλωσε ότι ο αριθμός των παιδιών που αγωνίζονται στη σύγκρουση είναι άγνωστος.

Πηγή: Dailymail

SHARE:

24Media Network